Studenten Pakistan stemmen acties af op internet
ISLAMABAD (IPS) - Nu de Pakistaanse bevolking door de noodtoestand nauwelijks kritiek kan uiten, blijkt internet een geliefkoosde uitlaatklap die grotendeels aan de greep van de overheid ontsnapt. Studenten hebben sociale netwerksites als Facebook ontdekt om het protest te organiseren.
Geëngageerde studenten verleggen hun actieterrein intussen naar internet en websites zoals Facebook, een zogenaamde social networkingsite die doorgaans wordt gebruikt door Amerikaanse studenten om foto’s van zichzelf te publiceren.Pakistaanse studentengroeperingen gebruiken Facebook nu om protestacties te organiseren tegen het regime van president Musharraf. Zo coördineerden ze op 7 november gelijktijdige betogingen in Islamabad en Lahore. Voor donderdag plannen de online-activisten een ”zwarte dag”. De studenten zullen zwarte kledingstukken dragen.
„We hebben de dictatuur in Pakistan lang ondergaan”, schrijven de ”Studenten voor het herstel van de democratie in Pakistan” op hun Facebookpagina. „We hebben toegestaan dat de dictator spot met onze grondwet, onze verkozen vertegenwoordigers passeert en onze instellingen vernietigt. We lieten ons overtuigen dat hij nodig was om de corruptie uit te roeien, stabiliteit te brengen en terreur te bestrijden. Maar de leden van deze groep vinden dat geen enkel excuus sterk genoeg is om de wil van 150 miljoen mensen te negeren.”
Het internet wordt niet enkel gebruikt om acties te coördineren. Nieuwssites schieten als paddenstoelen uit de grond en een legertje webloggers biedt dagelijks updates en persoonlijke indrukken van de situatie, naast foto’s en video’s van zowel het optreden van de overheid als acties van de bevolking.
Op de prominente nieuwssite pkpolitics.com werd de bezoekers gevraagd wie „de draconische heerschappij van Musharraf zou kunnen breken.” De categorie ”Advocaten, studenten, activisten en andere” was er koploper met 2000 stemmen.
De opstand op internet heeft geen groot bereik onder de Pakistaanse bevolking. Twee derde van de Pakistanen leeft op het platteland en amper 7,5 procent van de bevolking maakt gebruik van het medium.
Toch baart het onlinestudentenprotest de regering zorgen omdat het om een stedelijke groep gaat die tot de sociale elite behoort.
De Pakistaanse maatschappij is nog steeds sterk verdeeld en het protest van de jeugd uit hoge kringen kan niet zomaar terzijde geschoven worden. Bovendien vormen de studenten de aanstormende leidende klasse in overheid en zakenwereld.