Buitenland

Schoonmaak Zwarte Zee verloopt traag

PORT KAVKAZ (AP) - Van het opruimen van de olie die maandag na een scheepsramp in de Zwarte Zee stroomde is nog weinig terechtgekomen, omdat de zware storm waarin de olietanker Wolganeft-193 in tweeën brak en nog zeker tien andere schepen vergingen, nog altijd niet is gaan liggen.

14 November 2007 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Russische milieuactivisten zeiden dinsdag dat een ongeluk als dit te gebeuren stond, omdat er al jaren veel te weinig onderhoud wordt gepleegd aan olietankers. „We kunnen de Zwarte Zee kwijtraken als we zo doorgaan”, zei milieuactivist Sergej Goloebnikov.Er is Rusland juist veel aan gelegen de Zwarte Zee gezond te houden. President Vladimir Poetin wil bijvoorbeeld ruim 8 miljard euro uitgeven om de haven van Sotsji te moderniseren met het oog op de olympische winterspelen die daar in 2014 worden gehouden.

Omdat het nog niet mogelijk was de meer dan 2000 ton stookolie die uit de Wolganeft is gelopen, uit het water op te scheppen, zal een deel daarvan naar de zeebodem zakken. Volgens de plaatselijke milieudeskundige Jelena Vavila zal het daardoor zeker vijf jaar duren voor alle olie is afgebroken. De schade aan de visserij is volgens gouverneur Aleksandr Tkatsjev „nauwelijks te schatten zo groot.”

Het belangrijkste is nu een dam te bouwen om te voorkomen dat de olie de Zee van Azov binnen drijft, zei Oleg Mitvol van de staatsdienst voor milieutoezicht Rosprirodnadzor. Er is een goede kans om de Zee van Azov voor schade te behoeden, zei hij. Een probleem daarbij is echter dat Rusland en Oekraïne het al jaren oneens zijn over welk deel van de Straat van Kertsj, de zeestraat tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov waar de schepen maandag vergingen, aan welk van de twee landen toekomt.

In het verleden heeft Oekraïne al eens bezwaar gemaakt tegen Russische plannen om een soortgelijke dam op te werpen, uit angst dat Rusland daarmee kracht zou kunnen bijzetten aan zijn aanspraken op een omstreden eiland. De Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj zei dat hij een onderhoud zou hebben met zijn Russische ambtgenoot Viktor Zoebkov, die door Poetin naar de Zwarte Zee is gestuurd om de schade op te nemen en de schoonmaakoperatie te leiden. Janoekovitsj zei dat dat een goede gelegenheid zou zijn voor een herziening van de bilaterale betrekkingen.

De vogels zijn de meest zichtbare slachtoffers van de milieuramp. Naar schatting 30.000 vogels zijn al bezweken. De schade aan de zeebodem is moeilijker te meten. Milieubeschermers vinden in elk geval dat Rusland een wet op vervuiling van de zee nodig heeft en dat de Straat van Kertsj de status van bijzonder kwetsbare zeestraat moet worden toegekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer