Deense kiezers: Coalitie mag doorregeren
KOPENHAGEN - De centrumrechtse regering van premier Anders Fogh Rasmussen is bij de dinsdag in Denemarken gehouden parlementsverkiezingen herkozen. De twee coalitiepartijen plus de twee partijen die de regering steunen haalden samen 95 van de 179 parlementszetels.
Urenlang had het ernaar uitgezien dat Rasmussen een absolute meerderheid net zou mislopen. De rechtsliberale Venstrepartij van Rasmussen (54) verloor fors, maar blijft de grootste in het parlement.„Alles duidt erop dat de regering door kan gaan”, zei Rasmussen tegen juichende aanhangers van zijn Liberale Partij. Hij noemde het „historisch” dat een door de Liberalen aangevoerde regering voor een derde termijn is gekozen.
Het centrumlinkse blok, geleid door de sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt (40), strandde op ruim tachtig zetels. Haar partij wordt de op een na grootste in het parlement. De opkomst was bijna 87 procent.
Rasmussens regering wordt sinds 2001 ook gesteund door de nationalistische Deense Volkspartij. Voor deze verkiezingen kwam daar de steun bij van de Nieuwe Alliantie. Die partij staat in het immigratiedebat recht tegenover de Deense Volkspartij en wordt geleid door Naser Khader, een in Syrië geboren immigrant die er ooit van droomde de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken te worden. Rasmussen moet nu beslissen of hij de Nieuwe Alliantie daadwerkelijk uitnodigt om toe te treden tot het regeringsblok. Khader, wiens partij vijf zetels haalde, wil ervoor zorgen dat de invloed van de Deense Volkspartij op het regeringsbeleid kleiner wordt. Het lijdt geen twijfel dat de huidige immigratiewetgeving zonder de Deense Volkspartij minder streng zou zijn geweest. Khaders partij bevindt zich ergens in het politieke midden.
Rasmussen schreef drie weken geleden vervroegde verkiezingen uit omdat zijn regering, die er al twee termijnen op heeft zitten, het dankzij de sterke economie goed deed in de peilingen. De werkloosheid in Denemarken bedraagt momenteel 3,1 procent, het laagste percentage in dertig jaar, en de economie groeide vorig jaar 3,5 procent. Maar hoe dichter de verkiezingen naderden, hoe beter de door de Sociaal-Democratische Partij aangevoerde oppositie het in de peilingen deed.
Thorning-Schmidt gaf haar verlies gisteravond al toe. „Ik beloofde dat ik Anders Fogh Rasmussen zou verslaan, maar dat is niet gebeurd”, zei zij. „De Denen hebben meer tijd nodig voordat zij de verantwoordelijkheid aan ons overdragen.”