SGP: Geen gemeente Flakkee
MIDDELHARNIS - De gezamenlijke SGP-fracties van Goeree-Overflakkee willen geen gemeentelijke herindeling op het eiland. Een fusie zou onder meer nadelige gevolgen hebben voor de zondagsrust, zo vrezen de vier fracties.
Dat blijkt uit de uitkomsten van een SGP-studie naar een mogelijke herindeling op Goeree-Overflakkee. Een betere samenwerking tussen de vier gemeenten is wél wenselijk, komt daaruit naar voren. Een samenvoeging is echter een brug te ver.De SGP-fracties zijn vooral bang dat door een fusie de afstand van de gemeente tot de burger zal toenemen. De burger zal zich daardoor minder bij de gemeente betrokken voelen. Dat gevoelen is nu al aanwezig voor wat betreft de kleine kernen op het eiland. Loketfuncties en dorpsraden blijken daar in de praktijk niet of maar matig te voldoen.
Ook de zondagsrust komt mogelijk in het gedrang als de vier gemeenten fuseren, vreest de SGP. „Doordat de eigen identiteit van de afzonderlijke gemeenten komt te vervallen kan dat invloed hebben op de zondagsrust. Gemeentelijke accommodaties die nu op zondag gesloten zijn zullen binnen één eilandelijke gemeente wellicht open zijn. Sluitingstijden van bijvoorbeeld de horeca zullen naar verwachting gelijk worden getrokken.”
Een bijkomend probleem is de grootte van de nieuw te vormen gemeente. De lengte van het eiland beslaat hemelsbreed zo’n vijftig kilometer. Dat zou er toe kunnen leiden dat de huidige gemeentehuizen als loketfunctie voor bijvoorbeeld rijbewijzen en paspoorten beschikbaar blijven, maar de SGP is bang dat die loketfuncties duur zullen zijn en weer opgeheven zullen worden. De fracties verwachten daarbij dat het aantal voorzieningen zal dalen: „Het zal namelijk niet zo zijn dat er drie zwembaden naast elkaar blijven bestaan in één gemeente.”
De vier gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland werken al sinds de jaren ’80 samen in het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee. Enkele jaren geleden heeft het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland opnieuw de opdracht gegeven de mogelijkheden te onderzoeken voor een samenvoeging.
Een eerder genoemde optie is, naast een totale fusie, het idee om alleen Middelharnis en Dirksland samen te voegen. De twee overige gemeenten, Goedereede en Oostflakkee, zouden dan diensten van de fusiegemeente kunnen afnemen. Die optie ziet de SGP evenmin zitten. De meerwaarde daarvan is nihil, zo verwachten de fracties.
Binnen de SGP-fracties op het eiland neemt Dirksland een afwijkende positie in als het gaat om de conclusie van het rapport. Fractievoorzitter Kalle is niet blij met de afwijzing van een fusie. „Dirksland is de kleinste gemeente met de minste kansen en daarom is het absoluut noodzakelijk dat er één gemeente op het eiland komt. Daarom heb ik ook een motie ingediend om het college op te dragen om de mogelijkheden tot samenvoeging te onderzoeken.”
Kalle is niet bang dat de relatie met de burger minder wordt, zoals het rapport stelt. „Heel Flakkee gaat al naar Middelharnis om de boodschappen te doen, kunnen ze dan niet in één keer ook hun rijbewijs ophalen?” Ook is hij niet bang dat de gemeenten te verschillend zijn om samengevoegd te worden. „Het zal even wat tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen.”
Fractievoorzitter Van Dam van de gemeente Middelharnis is het inhoudelijk met de notitie eens. Wel geeft hij toe dat de voordelen van de samenvoeging minimaal worden belicht. Hij verwacht dat over maximaal tien jaar Goeree-Overflakkee alsnog één gemeente zal zijn. „Er zijn al diverse signalen dat de provincie ook die kant op wil. Zo heeft Oostflakkee een interim-burgemeester gekregen.”
Fractievoorzitter Van Gurp van Oostflakkee ziet de invulling van de burgemeesterspost niet als een signaal naar één gemeente. „De Commissaris van de koningin heeft aangegeven dat de vier gemeenten eerst een gezamenlijk plan voor de toekomst moeten trekken voor hij de definitief burgemeestersposten gaat vervullen.” Van Gurp is blij met de notitie, maar verwacht wel dat het moeilijk zal worden om de vier gemeenten op één lijn te krijgen voor verder samenwerking.
Ook Goedereede wil graag zelfstandig blijven, geeft fractievoorzitter Klepper aan. „We scoren op alle punten goed genoeg om zelfstandig te blijven, al denk ik ook wel dat er hier en daar beter samengewerkt kan worden.” Met name Klepper is bang voor een teloorgang van de zondagsrust als het tot een fusie zou komen. „Nu lukt het ons nog om in Goedereede de openbare gebouwen op zondag dicht te houden. Ik weet niet of dat bij één grote gemeente nog steeds zou kunnen.”