Buitenland

Impasse België kan nog weken duren

BRUSSEL (ANP) - De onderhandelingen over een nieuwe Belgische regering kunnen dagen, mogelijk weken stilliggen. Dat heeft de leider van de Waalse liberalen, Didier Reynders, zondag gezegd. Sinds de Belgische verkiezingen op 10 juni zijn al meer dan 150 dagen verstreken.

12 November 2007 06:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

De totale impasse ontstond deze week toen de Vlaamse meerderheid in het federale Belgische parlement tegen de zin van de Franstaligen een stemming over de splitsing van het kiesdistrict rond Brussel doorzette. De Walen riepen daarop verschillende noodremprocedures in om de splitsing van BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde) te vertragen.Sindsdien is er niet meer onderhandeld. Koning Albert maande de politici donderdag nog door te stellen dat er„vlug” een regering moest worden gevormd, in het belang van de welvaart van de Belgen en de geloofwaardigheid van het land.

De koning gaf de voorzitters van de Kamer en de Senaat (de Vlaamse christendemocraat Herman Van Rompuy en de Waalse liberaal Armand De Decker) opdracht een oplossing te zoeken voor de crisis. Maandag en dinsdag ontvangt Albert zelf de meeste partijvoorzitters.

De afgelopen dagen is er vooral ruzie gemaakt. Tussen Vlamingen en Walen en tussen socialisten en liberalen aan Waalse kant. Nu het dossier BHV voorlopig van tafel is, vrezen de Vlamingen dat ook een nieuwe ronde van staatshervormingen achter de horizon verdwijnt.

De christendemocraten (CD&V) eisten daarom samen met hun separatistische kartelpartner van de Nieuw-Vlaamse Alliantie „garanties” van de Walen dat het tot een staatshervorming gaat komen. De Walen eisten van de Vlamingen „een signaal” om het vertrouwen te herstellen.

De Belgische kranten weten het ook niet meer. De Gazet van Antwerpen kopte zaterdag met ”Totale chaos”. Het Laatste Nieuws ziet een ”Koude oorlog” tussen Walen en Vlamingen. De Franstalige krant Le Soir sprak van een ’Crisis zonder uitweg’.

En ondertussen kan demissionair premier Guy Verhofstadt nog steeds niet genieten van zijn ambteloos burgerschap in zijn buitenhuis in Toscane. Zijn beoogde opvolger Yves Leterme, leider van de Vlaamse christendemocraten en grote winnaar van de verkiezingen, raakt meer en meer beschadigd.

In Wallonië staat volgens kenners een man te popelen om het stokje van Leterme over te nemen: de leider van de liberalen en winnaar van de verkiezingen aan Waalse kant Didier Reynders. Hij is volgens sommigen de grote winnaar van de crisis van deze week.

Louis Tobback, ervaren oudgediende van de Vlaamse socialisten zei zaterdag in Het Laatste Nieuws: „Neem het aan van deze oude rat: die Reynders is een politiek genie. De man is onnavolgbaar. Laat Leterme zich te pletter rijden. En smelt intussen van de goesting om het zelf te doen, maar weet dat nog altijd meesterlijk te verbergen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer