Buitenland

V-raad: Stop belegering kantoor Arafat

De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdagmorgen een resolutie aangenomen waarin de Israëlische aanval op het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah wordt veroordeeld. De Verenigde Staten hebben de resolutie niet tegengehouden door een veto, maar onthielden zich van stemming.

Buitenlandredactie
24 September 2002 10:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:49
BETHLEHEM - Palestijnen gingen in Bethlehem maandag de straat op om hun steun te betuigen aan hun belaagde leider Yasser Arafat. - Foto EPA
BETHLEHEM - Palestijnen gingen in Bethlehem maandag de straat op om hun steun te betuigen aan hun belaagde leider Yasser Arafat. - Foto EPA

De Veiligheidsraad eist dat Israël onmiddellijk een einde maakt aan het beleg van Arafats gebouwencomplex. Het leger trok Ramallah afgelopen donderdag binnen, nadat vorige week bij twee Palestijnse zelfmoordaanslagen in totaal zeker zeven mensen om het leven waren gekomen. Het gebouwencomplex rond Arafats hoofdkwartier op de Westelijke Jordaanoever werd gedeeltelijk verwoest.

De Veiligheidsraad uitte tijdens de beraadslagingen maandagavond ook al zware kritiek op Israël. Zelfs de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Negroponte, leek de Israëlische acties af te keuren. Maar de VS waren niet blij met de resolutie zoals die nu is aangenomen, omdat die volgens hen eenzijdig is en de Palestijnse aanslagen niet veroordeelt.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft maandag geweigerd te voldoen aan de Israëlische eis om de namen te verstrekken van alle personen die zich bij hem in zijn belegerde hoofdkwartier in Ramallah bevinden.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat heeft dit na afloop van een bijeenkomst met Israëlische militairen gezegd. Het was de eerste ontmoeting tussen beide partijen in de vijf dagen oude crisis.

De Israëlische en de Palestijnse vertegenwoordigers spraken voor het eerst over mogelijke beëindiging van de belegering. Het leger hief na het gesprek het isolement van Arafat tijdelijk op, zodat Erekat hem kon bijpraten.

Israël zei dat het beleg pas wordt opgeheven als alle Palestijnen in het hoofdkwartier, uitgezonderd Arafat, zich overgeven. De Israëliërs verdenken sommige van hen van betrokkenheid bij terreuraanslagen. Arafat zei niemand te zullen uitleveren. Aanvankelijk hadden de Israëliërs de overgave geëist van zo’n twintig personen, onder wie het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, Tawfik Tirawi.

Terwijl de belegering maandag haar vijfde dag inging, namen de Palestijnse protesten en de internationale kritiek op het Israëlische optreden in hevigheid toe. De Palestijnen hielden in gedeelten van de Westoever en de Gazastrook een staking. In Gaza-stad gingen duizenden Palestijnen, voor het merendeel schoolkinderen, de straat op om voor Arafat te betogen. Maandagavond laat trotseerden zo’n duizend Palestijnen in Ramallah het door het Israëlische leger opgelegde uitgaansverbod om hun solidariteit met Arafat te betuigen. Het leger trad hard op tegen de demonstranten, meest jonge mannen, en gebruikte traangas en rubberkogels om de betogers uiteen te drijven. Volgens ooggetuigen werd er ook met scherp geschoten.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Kurtzer, had in het weekeinde een gesprek met de Israëlische premier Ariel Sharon op diens schapenboerderij in Israël. Kurtzer vertelde volgens de media Sharon dat de belegering de voorbereidingen voor een mogelijke aanval op Irak verstoort en ook schadelijk is voor hervormingen binnen de Palestijnse Autoriteit. De VS hebben publiekelijk laten weten dat de Israëlische operatie niet bevorderlijk is voor de strijd tegen het terrorisme.

Intussen heeft het Israëlische leger dinsdagmorgen voor zonsopgang in Gaza-stad negen gewapende Palestijnen doodgeschoten. Dat gebeurde bij confrontaties die zich voordeden nadat het leger twee wijken in Gaza-stad was binnengevallen. Volgens de Palestijnse politie waren bij de operatie zeker zestig Israëlische tanks en pantservoertuigen betrokken. Nog eens 24 Palestijnen raakten gewond.

De Israëlische premier Ariel Sharon had maandag al gezegd dat het leger zich opmaakte voor een inval in de Gazastrook om de militante moslimbeweging Hamas aan te pakken en wapenfabrieken te ontmantelen. Een vertegenwoordiger van de regering zei dat Israël overwoog Hamas-leiders sjeik Ahmed Yassin en Abdel Aziz Rantisi uit de Gazastrook te verwijderen. Een definitief besluit daartoe was volgens hem echter nog niet genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer