Bush dringt aan op verkiezingen Pakistan
NEW YORK - De Amerikaanse president George W. Bush heeft er bij de Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf woensdag telefonisch op aangedrongen „spoedig” parlementsverkiezingen te houden. En als Musharraf politiek leider van Pakistan wil blijven „moet hij zijn militaire uniform uittrekken”, aldus Bush woensdag tijdens een persconferentie in Washington.
„Je kunt niet tegelijkertijd president en opperbevelhebber van het leger zijn”, aldus Bush, die de Pakistaanse leider een dag eerder nog prees wegens diens „belangrijke bijdrage” aan de strijd tegen het internationaal terrorisme. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Negroponte, benadrukte woensdag tegenover de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden nog eens dat generaal Musharraf voor de VS een „onvervangbare bondgenoot is in de strijd tegen het terrorisme.”De lauwe houding van Washington ten aanzien van de ontwikkelingen is opvallend, gezien het feit dat de VS zich enkele weken geleden zeer streng opstelden tegenover de militaire leiders in Birma die daar met geweld een einde maakten aan de opstand. „In de eerste plaats omdat meer dan de helft van alle goederen voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan via Pakistan worden aangevoerd. Maar belangrijker nog zijn de Pakistaanse kernwapens. Washington is benauwd dat die in handen van radicale islamieten vallen. Vandaar dat men de betrouwbare Musharraf niet al te hard valt over diens de facto militaire staatsgreep”, aldus politiek analist David Boaz van het Cato Research Instituut in Washington.
De procureur-generaal van Pakistan, generaal Malik Mohammad Qayyum, zei donderdag dat Pakistan in februari parlementsverkiezingen zal houden. De zaterdag door president Pervez Musharraf uitgeroepen noodtoestand wordt over één of twee maanden weer ingetrokken.
Pakistan veegde woensdag de internationale kritiek op het uitroepen van de noodtoestand van tafel. Islamabad vindt dat de internationale gemeenschap meer begrip moet tonen voor de problemen waarmee het land te kampen heeft. „We verwerpen de onverantwoorde kritiek en buitensporige reacties”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de zaterdag afgekondigde noodtoestand wil Musharraf naar eigen zeggen het land behoeden voor een opstandige rechterlijke macht en voor gewelddadige moslimextremisten. Eerder stelden de Pakistaanse autoriteiten al dat de actie van generaal Musharraf, die in 1999 via een coup aan de macht kwam, een binnenlandse aangelegenheid is.
De Pakistaanse afwijzing van de negatieve reacties komt terwijl de buitenlandse kritiek geleidelijk verstomt. De binnenlandse druk op Musharraf neemt daarentegen toe. Dagelijks gaan advocaten en oppositieleden de straat op om tegen hem te protesteren. De voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto wil vrijdag een massademonstratie houden in de stad Rawalpindi. Ook zij gaat daarmee in tegen een door Musharraf afgekondigd demonstratieverbod als onderdeel van de noodtoestand.
Bhutto wil bovendien op 13 november een begin maken met een „lange mars” van Lahore naar Islamabad. De ex-premier heeft de bevolking opgeroepen mee te doen totdat Musharraf voldoet aan haar eisen: opheffen van de noodtoestand, het ontslag uit zijn functie als legerleider en het laten doorgaan van parlementsverkiezingen medio januari. Bhutto, die onlangs terugkeerde uit ballingschap, wil meedoen aan deze stembusgang en ze lijkt hoge ogen te gooien.
„Hoeveel mensen kun je achter de tralies zetten? We zullen er zoveel leveren dat er geen cellen meer zijn om ze op te bergen”, aldus een krijgshaftige Bhutto. Ze zei na overleg met andere oppositieleiders dat alle acties niet doorgaan als Musharraf de oppositie uiterlijk vrijdag tegemoet komt.
Pakistan
-Bush dringt bij Musharraf aan op herstel democratie in Pakistan.
-Pakistan kiest in februari nieuw parlement.
-Binnenlandse protesten tegen noodtoestand nemen toe.