Binnenland

Kamer bezorgd over personeelstekort Defensie

DEN HAAG (ANP) – De hele Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het tekort aan personeel bij Defensie. Het departement komt ongeveer vijfduizend mensen te kort om op de gewenste sterkte te zijn. De uitstroom is groter dan de instroom.

5 November 2007 14:00Gewijzigd op 14 November 2020 05:15

De fracties opperden maandag tijdens een Kameroverleg over het personeel bij Defensie voorstellen om mensen te werven of beter aan Defensie te binden.Coalitiepartij PvdA ging daarin het meest ver door de koppeling te maken met materieel. In het defensieplan van de sociaaldemocraten, dat zaterdag bekend werd gemaakt, wordt een deel van het zware materieel verkocht en de 3 miljard euro die daardoor vrijkomt wordt in personeel gestoken.

Op de SP na vielen de partijen de PvdA ook maandag hard af. PvdA–Kamerlid Eijsink zei de heftige reacties te hebben verwacht „omdat dit altijd gebeurt als er keuzes worden gemaakt". Volgens haar zijn alle PvdA–plannen met Defensie van de laatste vijftien jaar uiteindelijk doorgevoerd.

Eijsink benadrukte dat er een lange termijn visie nodig is om de krijgsmacht op orde en betaalbaar te houden. „De roep om meer geld is niet de oplossing", aldus Eijsink. Ze zei dat de PvdA nooit militairen zal uitzenden zonder voldoende middelen en zonder goed materieel. Per missie kan wat haar betreft extra materieel worden aangeschaft via een speciaal fonds.

Het CDA noemde de lijn die de PvdA nu uitzet „absoluut onwenselijk" en „onverantwoord". Volgens woordvoerder Knops is het niet realistisch op deze manier de taken te kunnen blijven voldoen. De kleinste coalitiepartij ChristenUnie voelt sympathie voor de aandacht voor personeel maar vindt het vergaand voor een coalitiepartij om nu met zo’n plan te komen. Ook de SGP denkt dat de PvdA hiermee aantoont niet te kunnen leven met het kabinetsplan “Wereldwijd dienstbaar”. Eijsink zei dat het om een aanvulling gaat.

Het CDA wil mensen aan zich binden met onder meer een extra compensatie voor militairen die op een missie het meeste gevaar lopen doordat zij op patrouille gaan. Vrijstelling geven aan mannelijke militairen met kinderen onder de vier jaar, vindt Knops onwenselijk omdat dit veel mankracht kost. De ChristenUnie stelt voor om militairen met kinderen onder de één jaar niet uit te zenden.

Verder hadden de meeste partijen moeite met de hoge kosten om de aanbevelingen van de commissie–Staal tegen ongewenst gedrag, in te voeren. Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) reageert later maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer