Tsjaad laat deel van Europeanen vertrekken
NDJAMENA - Zeven van de zeventien Europeanen die vorige maand in Tsjaad werden gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij een poging 103 kinderen naar Frankrijk te ontvoeren, zijn zondag vrijgelaten.
Het gaat om drie Franse journalisten en vier Spanjaarden, bemanningsleden van het vliegtuig dat de kinderen voor de hulporganisatie L’Arche de Zoé naar Frankrijk zou hebben gebracht. Ze mochten vertrekken met de Franse president Nicolas Sarkozy, die zondag in Tsjaad aankwam om met president Idriss Deby over het lot van de overige tien verdachten te praten.Tijdens een persconferentie in Ndjamena met Deby gaf Sarkozy uiting aan zijn wens dat de leden van de L’Arche de Zoé in Frankrijk worden berecht, zoals -aldus de Franse president- de akkoorden van 1976 tussen beide landen mogelijk maken. Sarkozy voegde daaraan toe dat een Franse rechter „waarschijnlijk naar Tsjaad” zou komen. Ook zei hij te hopen op een „zo snel mogelijke oplossing, binnen een termijn van weken.” Tegelijkertijd benadrukte de president dat Deby zijn eigen verplichtingen heeft en dat hij daarmee rekening moet houden.
Het vliegtuig van de Franse president landde zondagavond in Spanje, op een luchtmachtbasis buiten Madrid, waar Sarkozy en de vrijgelaten Spaanse bemanningsleden werden begroet door premier José Luis Rodriguez Zapatero, andere regeringsvertegenwoordigers en familie. Sarkozy vloog vervolgens met de drie Fransen door naar Parijs.
Deby zei de zeven op eigen initiatief te hebben vrijgelaten. Vier bemanningsleden -drie Spanjaarden en een Belg- plus de directeur en vijf medewerkers van L’Arche de Zoé zitten nu nog vast. Als ze worden veroordeeld, kunnen ze tussen de vijf en de twintig jaar dwangarbeid opgelegd krijgen. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel de Gucht, zei zondag een hoge diplomaat naar Tsjaad te sturen om zich nader over de Belgische piloot te laten informeren.
De directeur van de organisatie, Eric Breteau, zei zaterdag toen hij in de hoofdstad Ndjamena werd gehoord door de rechter dat de journalisten en de vliegtuigbemanning niets met het plan om de kinderen in Frankrijk onder te brengen bij pleeggezinnen te maken hadden. L’Arche de Zoé zegt dat de kinderen wezen uit de Sudanese regio Darfur zijn. Van de 103 kinderen hebben er 91 laten weten dat ze zeker één nauwe verwant hebben die de taak van ouder vervulde.
Frankrijk heeft de handelwijze van de organisatie veroordeeld, maar spant zich wel in voor de verdachten.