Turkije wil sancties tegen Koerden Irak
ANKARA/ISTANBUL (ANP) - Aan de vooravond van een internationale Irakconferentie zinspeelt Turkije op sancties voor opstandige Turkse Koerden die zich in het noorden van Irak schuilhouden.
De strafmaatregelen zijn gericht tegen de terreurbeweging PKK en haar handlangers in de autonome Koerdische regio die grenst aan Turkije.De economische sancties zijn niet bedoeld voor het Iraakse volk, benadrukte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Babacan, donderdag. Het Koerdische conflict staat vrijdag onverwacht centraal op de bijeenkomst over Irak in de Turkse stad Istanbul. De conferentie zou eigenlijk over hulp aan Irak gaan.
Op de bijeenkomst worden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en de vertegenwoordigers van andere mogendheden verwacht. Namens Irak gaat de Iraakse premier Nuri al-Maliki. Iran stuurt de minister van Buitenlandse Zaken, Manuchehr Mottaki. Ook de andere buurlanden zijn aanwezig.
De snel opgelopen spanningen tussen Turkije en Irak over de aanpak van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) werpen een schaduw over de conferentie. De extremistische afscheidingsbeweging pleegt aanslagen in het zuidoosten van Turkije, onder meer vanuit haar schuilplaatsen in Koerdisch Noord-Irak. Turkije dreigt daar militair in te grijpen, wat de woede van Irak heeft gewekt. Ook de Verenigde Staten zijn tegen een grootscheepse invasie.
De president van de Koerdische regio in Irak, Massud Barsani, heeft de PKK gemaand een vreedzame regeling met Turkije te treffen. Hij zei dat hij de groep als terroristische beweging zal kwalificeren en zal bestrijden indien de PKK niets onderneemt. De PKK heeft naar schatting 3500 strijders in Noord-Irak. De Turkse strijdkrachten hebben langs de Iraakse grens 100.000 soldaten samengetrokken.
De PKK zegt te streven naar een wapenstilstand met Turkije. „Ik roep Turkije ertoe op dapper te zijn en een vredesplan te presenteren om de problemen op te lossen. Op deze manier is een wapenstilstand mogelijk”, aldus een van de PKK-leiders, Abdurrahman Cadirci, vanuit Noord-Irak.
Volgens Cadirci heeft Turkije onlangs 24 militaire invallen in Noord-Irak gedaan, maar „het lukte niet om ons uit te schakelen.” Een militaire oplossing heeft nog nooit gewerkt, maar een proces van stap tot stap kan de oplossing zijn, aldus Cadirci. Hij riep Ankara ertoe op de voorman van PKK, Abdullah Öcalan, vrij te laten. Öcalan zit sinds 1999 gevangen in Turkije.
De PKK voerde midden jaren tachtig een separatistische strijd in het zuidoosten van Turkije, die al 37.000 mensen het leven heeft gekost. In Irak hebben de Koerden al jaren vergaande autonomie in het noorden van het land.