Advies over hypotheek schiet tekort
AMSTERDAM - Hypotheekadviezen zijn in een kwart van de gevallen onder de maat. Adviseurs schieten regelmatig tekort bij het informeren over vermogensopbouw, oversluitingen, risicobeschermingsproducten en de fiscale gevolgen van de lening.
Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De financiële toezichthouder presenteerde donderdagmorgen de resultaten van een onderzoek onder dertig verzekeraars, banken en tussenpersonen. De AFM analyseerde de afgelopen maanden 408 adviezen.Ondanks de geconstateerde tekortkomingen meent de toezichthouder dat het merendeel van de adviseurs de zaken op hoofdlijnen op orde heeft. Bijna driekwart van de hypotheekadviseurs geeft adviezen -onder meer over de hoogte van het geleende bedrag, de woonlasten en de aflossing- die van een redelijke tot goede kwaliteit zijn, aldus de AFM.
De AFM noemt een krediet van ongeveer vier tot vijf keer het brutojaarinkomen acceptabel. Waarom een klant wel of niet een overlijdensrisicoverzekering zou moeten aanschaffen, bleek te vaak niet cijfermatig onderbouwd. Uit ruim de helft van de geanalyseerde dossiers bleek dat de adviseur niet had uitgezocht welke financiële risico’s zijn klant zou kunnen lopen als zijn partner zou overlijden.
Bij oversluitadviezen blijken bemiddelaars in ruim een derde van de dossiers geen kwantitatieve vergelijking te maken tussen de oude hypotheek en de nieuwe. In de ogen van de AFM is het daardoor niet vast te stellen of oversluiten in het voordeel van de consument is.
In totaal staan er in Nederland 4,2 miljoen hypotheken ingeschreven. Alleen al in 2006 zijn er 545.752 nieuwe bijgekomen. Daarmee was een bedrag van ruim 123 miljard euro gemoeid.
In de praktijk blijkt de rol van de adviseur bepalend te zijn bij het afsluiten van een hypotheek. De kwaliteit van zijn advies is cruciaal, concludeert de AFM. Een niet passend advies heeft niet altijd tot gevolg dat consumenten in de problemen komen.
De toezichthouder is ervan overtuigd dat de hypothekensector in staat is verbeteringen aan te brengen, „zo kort na de introductie van de Wet financieel toezicht.” De AFM stelde een lijst met goede en slechte voorbeelden op van adviezen en roept adviseurs ertoe op hun werk hiermee te vergelijken.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is positief over de uitkomsten van het AFM-onderzoek. „Daaruit blijkt dat driekwart van de adviezen over de hoogte van het te lenen bedrag goed is.” De NVB vindt dat de aangescherpte gedragscode voor hypotheken goed wordt opgepakt. „Huizenkopers in Nederland weten zich steeds beter beschermd tegen de risico’s van te hoge hypotheken.”