Roep om doodstraf in Caraïbisch gebied
Veel Caraïbische eilanden hebben in toenemende mate last van gewelddadige criminaliteit. De autoriteiten van de eilandstaatjes slaan geruggensteund door de publieke opinie terug met onder meer de doodstraf.
Maar een Brits beroepshof in Londen ligt dwars en de meeste veroordeelden wachten nog op hun straf. Het voormalige koloniale moederland speelt nog steeds een rol in de rechtspraak van de Caraïbische naties.
Het eilandje Barbados bijvoorbeeld heeft zeventien terdoodveroordeelden op een bevolking van circa een kwart miljoen mensen. De straffen worden zelden voltrokken want de veroordeelden gaan in beroep in Londen bij een comité van de Privy Council. Dit eeuwenoude Britse instituut behandelt speciale beroepszaken en voor Engelstalige landen van het Caraïbisch gebied is deze in Downing Street zetelende raad het hoogste beroepshof.
De Privy Council verbood in 1993 de uitvoering van doodstraffen in Jamaica. Ze stelde dat het onaanvaardbaar was dat mensen vijf jaar gevangen worden gehouden onder miserabele omstandigheden en dan alsnog ter dood worden gebracht. De uitspraak stak een stokje voor een reeks executies.
Maar de voormalige koloniën van Groot-Brittannië willen af van de tegensputterende magistraten in Londen en ze willen hun misdadigers eindelijk ophangen. Het Britse dagblad The Independent meldde vrijdag dat de Jamaicaanse premier Percival James Patterson de grondwet gaat veranderen om van de Privy Council af te komen.
Op Jamaica werden vorig jaar ongeveer 1000 mensen vermoord en het land (2,6 miljoen inwoners) heeft al 52 gevangenen die op hun doodstraf wachten. Op de Bahamas (300.000 inwoners) zitten 27 mensen in de dodencel, op Trinidad en Tobago (1,3 miljoen inwoners) honderd, en op het kleine Saint Kitts and Nevis twee op een bevolking van minder dan 40.000 zielen.
In maart dit jaar nog torpedeerde de Privy Council drie doodstraffen in moordzaken. De Caraïbische staten willen onder meer een eigen hooggerechtshof dat schertsend al het ”galgenhof” heet.
De Caraïbische eilanden hebben in totaal meer dan 200 mensen die op de tenuitvoerlegging van hun doodstraf wachten. Mensenrechtenorganisaties hebben gewaarschuwd dat op een breuk met de Privy Council een golf van executies volgt in Caraïbische staten.