Buitenland

Een derde primaten op de Rode Lijst

HAINAN - Bijna een derde van de apensoorten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd. Dat staat in een rapport dat een aantal milieuorganisaties vrijdag in het Chinese Hainan heeft gepresenteerd.

Wetenschapsredactie
26 October 2007 20:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:13

Primaten zijn hoogontwikkelde zoogdieren, zoals halfapen en mensapen. Ook de mens wordt hiertoe gerekend. Van de 394 soorten in deze groep staan er 114 op de Rode Lijst.Het rapport concentreert zich op de 25 meest bedreigde soorten. Volgens de auteurs zijn er van deze apensoorten zo weinig over dat alle overgebleven exemplaren in één voetbalstadion zouden passen.

Ontbossing vormt de grootste bedreiging voor de dieren. De kap van tropisch regenwoud voor landbouw, bosbouw en brandhout blijft de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van de aapachtigen. Daarbij worden ze gedood voor het vlees of gevangen om levend als huisdier te worden verhandeld.

De zestig onderzoekers lieten bij het opstellen van de inventarisatielijst 2006-2008 de mate van bedreiging zwaarder wegen dan de absolute aantallen. Zo bestaan er van sommige van de 25 ernstig bedreigde soorten nog duizenden exemplaren, zoals van de Sumatraanse orang-oetan. Hun aantal neemt in verhouding echter sneller af dan dat van andere primaten. Andere bedreigde soorten zijn nog maar pas ontdekt en komen in kleine aantallen en in een beperkt gebied voor, wat ze uitermate kwetsbaar maakt voor uitsterven.

De wetenschappers vrezen dat een van de soorten, Miss Waldrons rode franjeaap, in Ivoorkust al is verdwenen, terwijl er van de goudkleurige langoer uit Vietnam en de Chinese Hainan gibbon waarschijnlijk nog maar enkele tientallen in leven zijn.

Van de 25 ernstig bedreigde diersoorten komen er 11 in Azië voor, 7 in Afrika, 4 in Madagaskar en 3 in Zuid-Amerika. Daaruit concluderen de onderzoekers dat primaten, met uitzondering van de mens, overal ter wereld worden bedreigd.

Opvallend is dat deze soorten allemaal op plaatsen met een uitzonderlijk hoge biodiversiteit wonen. Deze ”biodiversiteithotspots” bedekken slechts 2,3 procent van het aardoppervlak, maar omvatten meer dan 50 procent van de rijkdom aan planten en dieren op aarde. Acht van die gebieden worden van belang geacht voor de overleving van bedreigde primaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer