Economie

IMF-bijeenkomst in ’t teken van transparantie

WASHINGTON - Enige ironie was zaterdag in Washington wel waarneembaar: dat uitgerekend de Verenigde Staten, het walhalla van de financiële liberalisering, het middelpunt vormen van de recente onrust op de kredietmarkt.

Sal Stam (ANP)
22 October 2007 08:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt de situatie een grondige analyse waard en gaat zich hier samen met instellingen zoals de Bank voor Internationale Betalingen op storten.Transparantie en regulering vormden zaterdag een belangrijk thema op de jaarvergadering van het IMF. Het belangrijkste beleidsbepalende orgaan van het IMF besloot dat er tijdens de analyse onder meer zal worden gekeken naar risicomanagement en de rol van kredietbeoordelaars. Die zagen geen been in risicovolle beleggingsproducten die zijn afgeleid van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Deze producten stonden aan de basis van de onrust op de kredietmarkt die de groei van de wereldeconomie mogelijk zal afremmen.

Een belangrijke vraag die zaterdag in Washington op tafel kwam, is hoe de onrust in de toekomst kan worden voorkomen. De president van het stelsel van Amerikaanse banken, Ben Bernanke, en zijn minister van Financiën Henry Paulson, gaven toe dat het toezicht en de regulering in de Verenigde Staten nog niet optimaal zijn geregeld. „Zeker uit de mond van de Amerikanen is dat nogal wat”, zei minister Bos van Financiën na afloop.

De bewindsman ging ook in op een bijdrage van de Chinezen, die er onder meer op wezen dat banken aan de ene kant risicovolle producten verkopen, maar tegelijkertijd kredieten verstrekken om ze te financieren. „Daarmee halen de banken de risico’s die ze lijken weg te verkopen, weer binnen in hun eigen financiële systeem.”

Het IMF gaat zich mede op aandringen van Nederland ook bezighouden met de transparantie van zogeheten staatsfondsen. Directe aanleiding om het onderwerp op de agenda te zetten vormt de dadendrang van met name China, dat in Afrika enorme investeringen doet om zo in zijn grondstoffenbehoefte te kunnen voorzien en zelf een dergelijk fonds heeft opgezet.

De zogeheten SWF’s (Souvereign Wealth Funds) zijn op zich niet nieuw. Zo zijn Noorwegen en een aantal golfstaten al lange tijd op deze manier actief en is transparantie hier geen probleem. De laatste tijd zijn het vooral olieproducerende landen en landen met grote buitenlandse reserves die van zich doen spreken en hun geld beter willen beleggen. Hier is de transparantie echter vaak gebrekkig. Een van zorgen van Nederland is dat de roep om protectionisme luider kan worden.

Nederland vindt dat er grotere openheid moet zijn over de rol en de beleggingsstrategie van de investeringsvehikels en vindt dat het IMF de plaats bij uitstek is om hiermee aan de slag te gaan. Tenslotte komen daar alle landen samen, aldus minister Bos.

De bewindsman zei blij te zijn dat het IMF de handschoen heeft opgepakt, omdat „iedereen zorgen heeft, maar niemand weet wat je eraan moet doen.” Hij sprak van een ongelooflijk complexe discussie, waarbij de vraag centraal staat wie iets mag kopen en wie niet. „De Fransen vinden Danone al strategisch voor hun economie”, zo zei de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer