Buitenland

Junta Birma maakt nog altijd jacht op tegenstanders

RANGOON, 17 okt. (AP) - De junta in Birma heeft woensdag het aantal arrestaties dat tijdens en na het keiharde optreden tegen demonstranten eind september werd verricht, bijgesteld naar bijna drieduizend. Van deze mensen zitten er nog vijfhonderd in hechtenis en er wordt nog jacht gemaakt op anderen. Dat heeft het regime bekendgemaakt in een verklaring op de voorpagina van de regeringsgezinde krant The New Light of Myanmar.

17 October 2007 14:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

Vorige week noemde de junta nog een aantal van 2.100 arrestaties. Volgens diplomaten en dissidenten zou het werkelijke aantal zelfs zesduizend kunnen bedragen, onder wie duizenden monniken. Ook het officiële dodental van tien is volgens hen te laag. Bij hun vrijlating werden de arrestanten verplicht een verklaring te ondertekenen, waarin ze beloofden nooit meer deel te nemen aan protestacties of de oppositie te steunen.De internationale druk op het Birmaanse militaire regime is intussen toegenomen. De VN-gezant Ibrahim Gambari is, voorafgaand aan een bezoek aan Birma dat in november gepland staat, bezig aan een rondreis door Aziatische landen. Hij wil dat zij de leiding nemen in pogingen om de junta en de oppositie in Birma met elkaar in dialoog te brengen. Hij zei woensdag met leden van de junta in onderhandeling te zijn om zijn bezoek aan hun leider, generaal Than Shwe, eerder te laten plaatsvinden. Gambari zei bovendien te rekenen op medewerking van het verbond van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN, dat tot nog toe heeft geweigerd om sancties tegen Birma, zelf ASEAN-lid, te steunen.

China, een belangrijke bondgenoot van Birma, heeft zijn steun uitgesproken voor de missie van Gambari. Japan, de grootste investeerder in Birma, maakte op zijn beurt dinsdag bekend dat het een fonds van ruim drie miljoen euro voor de bouw van een opleidingscentrum in Birma zou bevriezen.

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi van de Nationale Liga voor Democratie zei dinsdag dat vanaf augustus meer dan driehonderd van haar partijgenoten zijn opgepakt, van wie zestig in de afgelopen week. De militaire leiders hebben al hun oproepen tot politieke hervormingen in de wind geslagen, en noemen hun eigen zeven-stappen-plan de enige mogelijke weg naar democratie. In dat plan zijn ook verkiezingen opgenomen, maar in welk stadium is niet bekend. De eerste stap, het creëren van de richtlijnen voor een grondwet, is nu, na meer dan tien jaar, afgerond. Volgens critici is het stappenplan een smoes om de legerleiders aan de macht te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer