Hezbollah positief over besprekingen met Israël
BEIROET (AP) - Er wordt vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de vrijlating van twee Israëlische militairen in ruil voor Libanezen die door Israël worden vastgehouden. Dat heeft de leider van de Libanese Hezbollah, Hassan Nasrallah, dinsdag gezegd.
Maandag wisselden Israël en Hezbollah een aantal stoffelijke resten uit (van een verdronken Israëliër en twee gesneuvelde Hezbollahstrijders), en volgens Nasrallah is dat een belangrijke impuls voor een toekomstige gevangenenruil.De Israëlische soldaten Ehud Goldwasser en Eldad Regev werden vorig jaar vlak bij de Libanese grens ontvoerd door leden van Hezbollah. De ontvoering was de directe aanleiding voor een 34 dagen durende oorlog tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Hoewel Hezbollah zegt dat de twee het goed maken, is er sinds hun ontvoering geen teken van leven van hen vernomen. Als onderdeel van de ruil van maandag ontving Israël niet nader gespecificeerde informatie, zo meldde de Israëlische televisie.
Hezbollah heeft herhaaldelijk gezegd de militairen alleen vrij te zullen laten in ruil voor alle Libanezen en Arabieren die in Israëlische gevangenissen zitten. Dinsdag zei Nasrallah op de televisie dat in de onderhandelingen over de gevangenenruil „positieve vooruitgang” wordt geboekt en dat de onderhandelingen in de komende dagen worden voortgezet. De Israëlische premier Ehud Olmert zei dinsdag eerder op de dag nog dat de terugkeer van de twee militairen niet op korte termijn te verwachten is.
De Syrische president Bashar Assad begon dinsdag aan een bezoek aan Turkije, dat volgens Assad tussen zijn land en Israël bemiddelt. Het Syrische staatspersbureau SANA zei dat Assad naar Turkije afreisde voor overleg over „regionale aangelegenheden.”
Het bezoek van Assad, zijn eerste aan Turkije sinds 2004, komt enkele weken na een aanval van de Israëlische luchtmacht op een tot nu toe onbekend doelwit in Noordoost-Syrië, bij de grens met Turkije. Volgens diverse berichten was het doelwit een kernreactor in aanbouw, al heeft Syrië dit ontkend. Assad heeft gezegd dat de aanval een ’ongebruikt militair gebouw’ heeft getroffen. Beide landen hebben een ongebruikelijk stilzwijgen over het incident bewaard.
Turkije heeft bij Israël een klacht ingediend omdat Israëlische vliegtuigen tijdens de luchtaanval, die op 6 september plaatsvond, boven Turks grondgebied brandstoftanks hebben gelost. Vorige week zei Assad in interviews met twee Tunesische kranten dat Turkije, dat nauwe banden onderhoudt met Israël, poogt te bemiddelen tussen Syrië en Israël. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken bezocht de twee landen eerder deze maand.