Buitenland

China laakt eerbetoon voor Dalai Lama

WASHINGTON/PEKING (ANP) – De Chinese autoriteiten hebben zich dinsdag „furieus" getoond over het Amerikaanse eerbetoon aan de boeddhistische leider van het door China bezette Tibet, de Dalai Lama. Peking waarschuwde in scherpe bewoordingen voor een verslechtering van de Amerikaans–Chinese betrekkingen.

16 October 2007 20:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

Het Amerikaanse parlement onderscheidt de Dalai Lama woensdag met de prestigieuze Gouden Medaille van het Congres voor zijn strijd voor de mensenrechten. De Amerikaanse president George Bush zal daarbij aanwezig zijn.Aan de vooravond was er een ontmoeting in het Witte Huis tussen Bush en de Tibetaanse geestelijk leider in ballingschap. Volgens de nieuwszender Fox werden er geen videocamera’s toegelaten, maar het Witte Huis verspreidde wel foto’s. In een poging de gemoederen te sussen, ontving Bush de Dalai Lama in het privégedeelte van het Witte Huis, in plaats van in het kantoor.

China deed herhaaldelijk een oproep aan Bush de Dalai Lama niet te ontvangen. Erkenning van de Dalai Lama is Peking een doorn in het oog omdat de Chinese autoriteiten hem als verrader en separatist beschouwen. Internationaal geldt hij echter als symbool van verzet tegen de Chinese bezetting van Tibet.

Uit protest tegen het Westerse Tibet–beleid, trok China zich al uit verscheidene diplomatieke onderhandelingen terug. Peking gaf ook aan verstek te laten gaan bij een vergadering over het omstreden Iraanse kernprogramma die voor woensdag in Berlijn op de agenda staat.

De op een na belangrijkste spirituele figuur van Tibet, de 17–jarige Panchen Lama, was begin deze week de onverwachte ’speciale gast’ bij de opening van het vijfjaarlijkse congres van de Chinese communistische partij. De elfde Panchen Lama, Gyaincain Norbu, is in 1995 aangewezen door de Chinese regering als de reïncarnatie van de Panchen Lama, nadat de door de Dalai Lama aangewezen 6–jarige Gedhun Choeckyi Nyima was verdwenen.

Mensenrechtenorganisaties verdenken Peking ervan iets met de verdwijning van het jongetje te maken te hebben. De Chinese regering liet ten tijde van de benoeming van Nyima weten het niet eens te zijn met de keus van de Dalai Lama.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer