Oud-generaal in VS kritiseert Irakbeleid
ARLINGTON - De Amerikaanse militaire operatie in Irak is „een nachtmerrie waar geen eind aan komt” omdat de regering na de val van Saddam Hussein de ene politieke fout op de andere heeft gestapeld.
Dat zegt luitenant-generaal b.d. Ricardo Sanchez, die vanaf juni 2003 een jaar als commandant heeft gediend in Irak. De belangrijkste fouten zijn dat de Iraakse strijdkrachten werden ontbonden, dat er geen goede relaties zijn gesmeed met stamleiders en dat er niet onmiddellijk na de val van Saddam een burgerregering is gevormd, aldus Sanchez. De huidige strategie, waaronder het sturen van 30.000 man extra troepen eerder dit jaar, is een „wanhopige poging” om jaren van wanbeleid goed te maken.Sanchez deed zijn uitlatingen vrijdag tegenover journalisten op een militaire bijeenkomst. Hij noemde geen namen, maar uitte kritiek op het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Veiligheidsraad, het Congres en de militaire top. De regering-Bush ging niet in op Sanchez’ kritiek. „Wij waarderen zijn dienst voor het land”, zei woordvoerder Trey Bohn van het Witte Huis.
Sanchez beleefde als commandant van het Vijfde Amerikaanse Legerkorps een roerig jaar in Irak. Vorig jaar ging hij met pensioen omdat hij niet meer werd gepromoveerd vanwege het schandaal in de Abu Ghraibgevangenis, dat onder zijn verantwoordelijkheid plaatsvond. Hoewel hij niet persoonlijk bij het schandaal betrokken was, kreeg hij het verwijt te weinig te hebben gedaan om de mishandeling van Iraakse gevangenen te voorkomen.
De huidige stand van zaken geeft volgens Sanchez weinig hoop op verandering. Het Amerikaanse leger bevindt zich in een onmogelijke situatie. Omdat een algehele terugtrekking ook geen optie is, zit er weinig anders op dan door te blijven ploeteren in Irak, is zijn pessimistische conclusie.