Buitenland

Parijs wil Papon weer in gevangenis

De Franse regering gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van collaborateur Maurice Papon, de voormalige voorman van het Vichy-regime in Frankrijk. Minister van Justitie Dominique Perben heeft de openbaar aanklager donderdag na een studie naar de mogelijkheden voor cassatie opdracht gegeven aan de slag te gaan. Papons plotselinge vrijlating woensdag veroorzaakte grote woede in de Franse samenleving.

Buitenlandredactie
19 September 2002 14:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:49
GRETZ-ARMAINVILLIERS - Een demonstrant protesteert tegen de vrijlating afgelopen woensdag van collaborateur Maurice Papon. De Franse regering onderzoekt of er mogelijkheden zijn Papon opnieuw naar de gevangenis te sturen. - Foto EPA
GRETZ-ARMAINVILLIERS - Een demonstrant protesteert tegen de vrijlating afgelopen woensdag van collaborateur Maurice Papon. De Franse regering onderzoekt of er mogelijkheden zijn Papon opnieuw naar de gevangenis te sturen. - Foto EPA

De regering wil dat Papon weer wordt opgesloten, onder meer omdat zijn vrijlating leidt tot verstoring van de openbare orde. In een aantal Franse steden zijn donderdag demonstraties geweest tegen de vrijlating. In Parijs en Bordeaux verzamelden zich honderden mensen na een oproep van linkse partijen en Joodse organisaties.

Ook bij het voormalige doorgangskamp Drancy en bij het huis van Papon in Gretz-Armainvilliers ten oosten van Parijs deden betogers van zich horen. Voor de bewaking van het huis van Papon zijn 32 agenten ingezet.

Papon (92) kreeg in 1998 tien jaar gevangenisstraf. Hij was als hoge en zeer ijverige ambtenaar verantwoordelijk voor de deportatie van 1690 Joden uit Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

President Chirac heeft de afgelopen jaren tot drie keer toe geweigerd hem gratie te verlenen. Woensdag liet de Franse regering nog weten niet in cassatie te gaan tegen de beslissing van het hof.

Deskundigen achten het overigens zeer onwaarschijnlijk dat Papon ooit weer achter de tralies komt. Hij werd woensdag vrijgelaten op grond van een nieuwe wet uit maart, die stelt dat gevangenen in hun laatste levensfase vrijgelaten kunnen worden. De beslissing van het hof lijkt dan ook in overeenstemming met de wet, en is gebaseerd op twee medische rapporten. Deze rapporten komen in cassatie inhoudelijk niet meer ter sprake.

Papon is volgens het ministerie van Justitie de achtste gevangene die van de nieuwe wet profiteert. In Franse gevangenissen zitten nog 27 gevangenen die ouder zijn dan 80 jaar, van wie er twee ouder zijn dan 90. Circa duizend anderen zouden als gevolg van ziekte in hun laatste levensfase verkeren. In Frankrijk is nu de discussie op gang gekomen over de vraag of Papon een voorkeursbehandeling heeft gehad. „En de andere gevangenen?” schrijft bijvoorbeeld het dagblad Libération.

Papon stapte woensdag zelf zonder stok of hulp van anderen in de auto van zijn advocaat om zich naar zijn huis in Gretz-Armainvillers te laten rijden, even ten oosten van Parijs. Verpleegkundigen uit het ziekenhuis van de Santé-gevangenis, waar Papon de afgelopen drie jaar zat, hebben donderdag gezegd dat zijn „gezondheidstoestand goed was voor een man van zijn leeftijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer