Buitenland

Spanningen tussen VS en Turkije lopen op

ANKARA (ANP) - De spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten lopen op. Allereerst zijn zaterdag beschietingen op buurland Irak begonnen. Turkije vermoedt dat zich daar Koerdische strijders ophouden. En ook zijn er Turkse irritaties over de resolutie in een commissie van het Huis van Afgevaardigden die de massamoorden op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk als volkerenmoord bestempelt.

15 October 2007 06:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

Turkije betwist echter de dramatische omvang van die massamoorden. Het land ontkent dat in 1915 tot een miljoen Armeniërs zijn vermoord. Er zouden hooguit een half miljoen Armeniërs zijn omgekomen tijdens een burgeroorlog waarin ongeveer eenzelfde aantal Turken zou zijn bezweken.De Turkse generaal Yasar Buyukanit, die de leiding heeft over het Turkse leger, zei zondag in de Turkse krant Milliyet dat de militaire banden tussen Turkije en de Verenigde Staten nooit meer hetzelfde zullen zijn als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden instemt met deze resolutie. De Amerikaanse president George Bush had er woensdag nog bij het Congres op aangedrongen de resolutie niet aan te nemen, omdat deze „grote schade” zou toebrengen aan de relatie met Turkije.

Dat Turkije zaterdagavond is begonnen met het beschieten van gebieden in Noord-Irak heeft de relatie tussen Turkije en de VS zeker geen goed gedaan. Turkije beweert dat zich in in Noord-Irak strijders ophouden van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. De strijders van de als terroristisch bekendstaande PKK zouden aanvallen doen in Turkije vanuit de Koerdische regio in Irak.

Ankara is al lange tijd verbolgen dat de Verenigde Staten daar niets tegen ondernemen. Washington heeft Ankara gewaarschuwd het reeds ontredderde Irak niet binnen te vallen. De Amerikaanse regering is echter gekant tegen een dergelijke inval uit vrees voor destabilisatie.

De plannen om Noord-Irak binnen te vallen kwamen niet geheel uit de lucht vallen. Eerder deze week stemde de Turkse regering in met militaire acties en na het weekeinde zou het parlement om toestemming worden gevraagd. De Turkse premier Tayyip Erdogan verklaarde vrijdag dat hij bereid was de internationale gemeenschap te trotseren om aanhangers van de PKK ook in Noord-Irak aan te vallen. De PKK wordt door Ankara, de VS en de Europese Unie bestempeld als terreurorganisatie.

De Verenigde Staten stuurden zaterdag twee gezanten naar Turkije om de gemoederen te sussen. Dat bleek echter niet voldoende om Turkije van aanvallen af te houden. Ondanks het slotfeest van de islamitische vastenmaand op zaterdag, waar in Turkije een lang weekeinde aan verbonden is, werd uitgerekend deze zaterdag begonnen met enkele aanvallen.

Een Iraakse officier zei zondag dat de granaten in onbewoond gebied terecht waren gekomen en geen slachtoffers hadden geëist. Het Turkse persbureau Anatolia meldde echter dat twee herders van dertien en veertien jaar oud waren omgekomen door een ontploft projectiel dat ze hadden gevonden vlakbij de grens met Armenië. Ook daar is het tot enkele conflicten gekomen tussen Turkse militairen en Koerdische onafhankelijkheidsstrijders.

De regering van de Koerdische regio in Irak wil dat er een eind komt aan de aanvallen van de Koerdische rebellenbeweging PKK op Turks grondgebied. Dat heeft premier Nechrivan Barzani van de regering van de Koerdische regio in Irak zondag tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera gezegd.

Barzani zei dat hij niet accepteert dat de PKK vanaf het grondgebied van de Koerdische regio in Irak acties uitvoert tegen Turkije. „De PKK is niet alleen een probleem voor Turkije”, aldus Barzani. „Ook wij hebben in het verleden problemen met de PKK gehad”.

Turkse militairen begonnen zaterdag met het beschieten van gebieden in Noord-Irak waarvan ze vermoeden dat er zich strijders van de PKK ophouden. De granaten kwamen neer in onbewoond gebied en maakten geen slachtoffers.

De Turkse premier Tayyip Erdogan verklaarde vrijdag dat hij bereid is de internationale gemeenschap te trotseren om aanhangers van de PKK ook in Noord-Irak aan te vallen. De regering legt een verzoek om grondtroepen in het buurland in te mogen zetten vermoedelijk maandag nog voor aan het Turkse parlement.

Ankara, de VS en de Europese Unie beschouwen de PKK als een terreurorganisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer