Buitenland

Poetin dreigt verdrag raketten op te zeggen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) – De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag gedreigd met het opzeggen van een belangrijk verdrag met de Verenigde Staten over het beperken van het aantal raketten voor de middellange en korte afstand. Poetin zei dat het moeilijk wordt vast te houden aan het verdrag als andere landen er niet bij worden betrokken.

12 October 2007 15:03Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

Poetin deed zijn uitspraken aan het begin van een onderhoud buiten Moskou met de Amerikaanse ministers Rice van Buitenlandse Zaken en Robert Gates van Defensie. Poetin zei niet expliciet op welk verdrag hij doelde. Volgens waarnemers verwees hij naar het INF–akkoord dat in 1987 door de Amerikaanse president Reagan en Sowjetleider Gorbatsjov werd getekend.De Russische militaire analist Goltz zei tegen de BBC dat Poetin met zijn voornemen de druk op de Verenigde Staten wil verhogen. Het Kremlin is vooral ontstemd over het Amerikaanse plan om een raketschild in Europa te stationeren. Dat is een van de hoofdonderwerpen van het overleg tussen Poetin, Rice en Gates. Andere gevoelige kwesties die ter tafel komen zijn Iran en de toekomstige status van Kosovo.

De Intermediate–Range Nuclear Forces Treaty (INF) leidde tot de vernietiging van bijna 3000 Russische en Amerikaanse raketten. Russische functionarissen hebben in het verleden gezegd dat het verdrag mogelijk moet worden herzien vanwege de groeiende raketarsenalen aan Ruslands oostelijke en zuidelijke flank zoals van India, Iran en Pakistan.

De Amerikaanse delegatie liet voorafgaand aan het onderhoud al weten het plan voor het raketschild gewoon door te zetten. Washington zegt dat het bescherming moet bieden tegen aanvallen van zogeheten schurkenstaten zoals Iran en Noord–Korea. De VS willen voor het systeem raketten in Polen plaatsen en een radarinstallatie in Tsjechië. Moskou heeft aangeboden om in plaats hiervan een radarbasis in Azerbeidzjan te gebruiken.

Analist Goltz verwacht weinig vooruitgang tijdens de twee dagen durende ontmoeting, omdat de standpunten te ver uit elkaar liggen. Bovendien komt de militaire agenda volgens hem Poetin handig uit omdat die de aandacht van westerse critici afleidt van zaken als democratie en mensenrechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer