Oppositie en D66 boos over „afraffelen ESF”
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn, evenals D66, in conflict geraakt met PvdA en VVD over de spreektijden in het nog te houden ESF-debat. Zij verwijten socialisten en liberalen dit debat te willen „afraffelen.”
D66-kamerlid Bakker vindt zelfs dat de kwestie „ruikt naar een politieke deal. De één blijft van Korthals af, de ander raffelt ESF af.” Bakker is woensdagmorgen boos weggelopen uit een procedurevergadering over dit onderwerp van de kamercommissie voor sociale zaken en werkgelegenheid.
Ook CDA-kamerlid Verburg houdt sterk rekening met een deal. GroenLinks, SGP en SP zijn evenmin te spreken over de gang van zaken. GroenLinks-kamerlid Van Gent spreekt over een „overvalstactiek.”
Met het kamerdebat over de aanwending door Nederland van werkgelegenheidssubsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) zou de zogenaamde ESF-kwestie een voorlopige afronding moeten krijgen. Voor de onjuiste besteding van ESF-subsidies in de periode 1994-1996 eist de Europese Commissie 447 miljoen gulden van ons land terug. Hoe het zover kon komen, is voor een groot deel uitgezocht door de commissie-Koning. Daarna heeft de Kamer nog hoorzittingen over het onderwerp belegd. In een debat met het kabinet willen de fracties politieke conclusies trekken.
Het aanvankelijke voorstel om in het debat elke partij een halfuur spreektijd te geven, blijkt in verband met de overvolle agenda van de Kamer onmogelijk. Maar de oppositie vindt een inperking van de spreektijd tot maximaal een kwartier niet acceptabel. „Een belangrijk debat als over het ESF mag niet worden weggemoffeld”, aldus CDA-kamerlid Verburg. Zij zegt te begrijpen dat PvdA en VVD het ESF-debat nog voor de Kerst willen houden, maar vindt dat dit niet kan als er te weinig tijd is voor een zorgvuldig debat. „We praten over een half miljard gulden aan subsidies die misschien aan Europa terugbetaald moet worden en over een affaire die zes jaar heeft geduurd.”
Campagne
VVD-kamerlid Kamp vindt het heel belangrijk dat het debat dit jaar wordt gevoerd, omdat het anders pas voor het eerst eind januari kan. „Dan begint de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen alweer bijna. Het lijkt ons niet goed het ESF-debat vlak voor die tijd te houden, want dan krijg je toch een vermenging van belangen.”