Regeringspartij betwist uitslag in Macedonië
De Macedonische minister van Binnenlandse Zaken, Ljube Boskovski, betwist de resultaten van de verkiezingen van afgelopen zondag. De ’havik’ van de VMRO-DPMNE verklaarde woensdag dat er honderdduizenden stembiljetten zijn vervalst of verdwenen.
„Ik ben de absolute winnaar in mijn district. We zijn hier om een aantal zaken rond het verkiezingsproces op te helderen”, aldus de bewindsman gisteravond. Vooral de VMRO-DPMNE zou getroffen zijn door de onregelmatigheden. Een andere topfiguur van de regeringspartij verklaarde dat er alleen al in Prilep 488.000 biljetten zijn verbrand zonder dat daarvoor de benodigde documenten zijn afgegeven.
De kiescommissie verklaarde echter dat aan de resultaten van de stembusgang niet valt te tornen. Volgens de woensdag vrijgegeven einduitslag krijgt de linkse oppositie onder leiding van de Sociaal-Democratische Partij (SDSM) zestig zetels, dat is er één te weinig voor een absolute meerderheid in het 120 zetels tellende parlement.
De coalitie van de linkse oppositie, Samen voor Macedonië, bestaat uit de SDSM en een tiental kleine partijen. Ze kreeg zestig zetels. De partij van de huidige premier Georgievski, de VMRO-DPMNE, komt op 33 zetels.
De BDI van voormalig rebellenleider Ali Ahmeti is met zestien zetels de grootste partij van de etnische Albanezen. De kleinere Albanese partij DPA won zeven zetels en de eveneens Albanese PDP en NDP respectievelijk twee en een. De laatste zetel in het parlement is voor de Socialistische Partij SPM.
Partijleider Banko Crvenkovski van de SDSM had al voor de verkiezingen aangekondigd een coalitie te willen vormen met de Albanese Macedoniërs, die ongeveer een kwart van de 2 miljoen inwoners uitmaken. Crvenkovski tekende daar toen wel bij aan dat er geen plaats is voor iemand die heeft deelgenomen aan de opstand van vorig jaar of naar wie een onderzoek loopt van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
De SDSM denkt dat het te vroeg is voor een coalitie met Ahmeti. Veel Macedoniërs zien hem als een „terrorist”, door zijn verleden als hoofd van het Albanese nationale bevrijdingsleger UCK, dat inmiddels is ontbonden.
BDI-woordvoerder Agron Buxhaku zei gisteren dat Ahmeti zelf geen zitting zal nemen in de nieuwe regering. Ahmeti blijft wel een rol spelen in de politiek, maar bij voorkeur als partijleider. De BDI moet wel een sleutelpositie krijgen in de nieuwe regering, aldus Buxhaku.
De NAVO maakt zich intussen op voor een verdere verlenging van haar operatie Amber Fox in Macedonië bij het uitblijven van een akkoord over overname van de missie door de Europese Unie. Het NAVO-mandaat loopt op 26 oktober af en zal vermoedelijk met twee tot drie maanden worden verlengd, zo zeiden woensdag NAVO-bronnen in Brussel. De Europese Unie zint erop nog dit jaar de leiding over de missie over te nemen.
De voortdurende onenigheid tussen Griekenland en Turkije over de inzet van NAVO-middelen, noodzakelijk voor Europees geleide vredesmissies, is de grootste sta-in-de-weg voor een militaire rol van de Unie op de Balkan. Volgens de NAVO-bronnen werkt EU-buitenlandcoördinator Solana hard aan een akkoord.