„We zijn ons bewust van het duistere hoofdstuk”
DEN HAAG (ANP) - De Duitsers blijven zich bewust van het duistere hoofdstuk van de Duits-Nederlandse geschiedenis. Dat zei de Duitse president Horst Köhler maandagavond in Den Haag.
Köhler, die maandag in ons land arriveerde voor een driedaags staatsbezoek, sprak tijdens het diner dat koningin Beatrix hem op Paleis Noordeinde aanbood. „De slachtoffers van deze verschrikkelijke jaren manen de nu levende Duitsers hun verantwoordelijkheid voor een gezamenlijke goede toekomst tot haar recht te laten komen. We willen als goede burgers onze bijdrage leveren aan een wereld die vrij is van honger, armoede en oorlog; een wereld waarin de mensenrechten gerespecteerd worden en waarin vrijheid en democratie heersen.”De president vindt het noodzakelijk dat de Verenigde Naties sterker worden. Dat internationale organisaties erg belangrijk zijn, merkte de president weer bij zijn bezoek aan het Internationale Strafhof, vertelde hij: „Volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid mogen nooit ongestraft blijven.”
Köhler prees koningin Beatrix’ persoonlijke betrokkenheid bij het aanhalen van de Duits-Nederlandse betrekkingen en merkte op dat vertrouwen en vriendschap tussen de burgers van wederzijdse landen zijn ontstaan.
De Duitse president loofde de Nederlandse kunstenaars die in Duitsland hun artistieke partijtje meeblazen: Ton Koopman, Hans van Manen, Rem Koolhaas, Jo Coenen, Harry Mulisch, Cees Nooteboom, Margriet de Moor, Leon de Winter „en vele anderen. Ze hebben bij ons een trouw publiek en helpen ons Duitsers het denken en voelen van onze buren beter te leren kennen, maar ook ons eigen land door uw ogen te bekijken.”
Koningin Beatrix stak tijdens het diner uitgebreid de loftrompet over het hedendaagse Duitsland. De vorstin herinnerde aan het recente EU-voorzitterschap van Duitsland: „Door uw optreden bent u erin geslaagd de lidstaten weer uitzicht te bieden op een verdere, evenwichtige ontwikkeling, die vertrouwen geeft in de toekomst van de Unie. De Bondsrepubliek heeft daarmee met overtuiging de rol vervuld die een groot, centraal gelegen land van nature toevalt. Economisch en geografisch -en psychologisch- ligt uw land immers in het hart van Europa. Het is in ons aller belang dat dit hart ook klópt voor Europa.”
Alleen met die herwonnen kracht zal de Unie de grote, grensoverschrijdende problemen waarmee wij worden geconfronteerd, kunnen aanpakken, constateerde Beatrix. „Wij kunnen daar het vraagstuk van de integratie van minderheden aan toevoegen. Onze landen moeten zich blijven inspannen om de opname van nieuwe bevolkingsgroepen hand in hand te laten gaan met openheid en respect voor onderlinge verschillen.”
Köhler legde dinsdagmorgen in Rotterdam een krans bij het beeld van Zadkine.