Musharraf en Bhutto gaan over tot politieke verzoening
ISLAMABAD (ANP) – Het hooggerechtshof van Pakistan heeft vrijdag besloten dat de presidentverkiezingen van zaterdag zoals gepland doorgang kunnen vinden. De nationale volksvertegenwoordiging en vier regionale assemblees mogen die dag stemmen over een nieuw staatshoofd.
De verkiezingsuitslag mag echter niet worden bekendgemaakt zolang rechters zich nog buigen over een serie procedures die zijn aangespannen tegen deze stemming. Dat proces begint op 17 oktober. Het is vrijwel zeker dat de huidige president, generaal Pervez Musharraf, wordt herkozen.In pogingen om zijn geloofwaardigheid te versterken overlegt Musharraf al maanden met de leider van oppositiepartij PPP, Benazir Bhutto, over een politiek verbond. Vrijdag stemde het Pakistaanse kabinet in met een politieke verzoening. Dat houdt onder meer in dat aanklachten wegens corruptie tegen Bhutto zullen worden ingetrokken. Ook mag zij aan toekomstige parlementsverkiezingen meedoen. In ruil daarvoor steunt haar partij zaterdag de herverkiezing van Musharraf.
De president tekende vrijdag ook een decreet waarin hij amnestie verleent aan politici die actief waren tussen 1985 en 1999. Daarmee wordt ook aan Bhutto gratie verleend. De 54–jarige oppositieleider kan nu, na acht jaar ballingschap, op 18 oktober terugkeren naar Pakistan.
Musharraf, die in 1999 door een staatsgreep aan de macht kwam, is naast president ook legerleider. Hij heeft beloofd deze functie op te geven na zijn herverkiezing, hoewel dat zijn positie zal verzwakken. Het leger domineert de politiek in Pakistan en regeerde het land meer dan de helft van de tijd sinds de onafhankelijkheid zestig jaar geleden. Een bondgenootschap met Bhutto zou verdere ondermijning van zijn positie moeten voorkomen. Veel deskundigen vragen zich echter af hoe lang de samenwerking zal duren. De Verenigde Staten steunen het verbond.
Bhutto heeft, ondanks de politieke verzoening, nog een verandering in gedachten. Op dit moment mag Musharraf als staatshoofd gouverneurs benoemen en de premier ontslaan. Bhutto is het vooral met dat laatste niet eens. Zij hoopt opnieuw premier te worden en wil dan niet door Musharraf naar huis gestuurd kunnen worden.
Na het besluit van het hooggerechtshof om de verkiezingen van zaterdag door te laten gaan, hebben opposanten aangekondigd om deze te boycotten. Zij eisen dat Musharraf zijn legerfunctie per direct opgeeft.