Nobelprijs-seizoen barst weer los
STOCKHOLM (ANP/AFP) – Volgende week worden de meest prestigieuze prijzen ter wereld weer bekendgemaakt: de Nobelprijzen. Het seizoen begint maandag met de prijs voor Geneeskunde. Zoals elk jaar zijn er weer volop speculaties over mogelijke winnaars.
Voor de Nobelprijs voor de Vrede wordt de strijd tegen de klimaatverandering getipt. Voor de prijs zouden 181 personen en organisaties zijn genomineerd. Als kanshebbers worden de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore en de Canadese Inuit Sheila Watt-Cloutier genoemd.Door de loop van de jaren heeft het Nobelcomité zijn blik verruimd. In het begin ging de Nobelprijs voor de Vrede alleen naar het traditionele veld van conflictbeheersing en -oplossing. Armoedebestrijding en de strijd voor milieu en mensenrechten komen nu ook in aanmerking.
Zo ging de prijs vorig jaar naar de pionier op het gebied van het microkrediet, de uit Bangladesh afkomstige Muhammad Yunus en zijn Grameen Bank. Twee jaar eerder ging de onderscheiding naar de Keniaase Wangari Muta Maathai voor haar inzet voor duurzame ontwikkeling.
De Amerikanen domineren vaak de Nobelprijzen voor de wetenschap. Vorig jaar gingen die voor Geneeskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Chemie naar wetenschappers in de VS. Vrede ging naar Bangladesh en Literatuur naar de Turkse schrijver Orhan Pamuk.
De winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur wordt 11 oktober bekendgemaakt in Stockholm. De meningen onder de deskundigen zijn dit jaar ernstig verdeeld. Sommigen denken dat de Zweedse Academie zal kiezen voor een buitenstaander, anderen gaan toch voor een grote naam.
Het online wedkantoor Ladbrokes ziet de Italiaanse schrijver en essayist Claudio Magris als de grootste kanshebber. Hij wordt gevolgd door de Australische dichter Les Murray en Philip Roth uit de VS. De laatste wordt al jaren genoemd als kanshebber.
Maar ook andere namen doen de ronde: de Franse dichter Maryse Conde, de Estse schrijver Jaan Kaplinski. Andere kanshebbers zijn Don DeLillo (VS), Ali Ahmad Said ofwel Adonis (Syrië), Amoz Oz (Israël), Carlos Fuentes (Mexico), Ko Un (Zuid–Korea) en Antonio Tabucchi (Italië).
Het evenement duurt tot 15 oktober. Op die dag sluit de Nobelprijs voor Economie het seizoen af. De prijzen, ingesteld door de Zweedse industrieel Alfred Nobel, werden in 1901 voor het eerst uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van ruim 1 miljoen euro verbonden.