Bhutto sceptisch over machtsdeling
ISLAMABAD - De Pakistaanse president Pervez Musharraf is bereid de macht te delen met de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van oud-premier Benazir Bhutto als die in de parlementsverkiezingen van januari voldoende zetels in de wacht sleept. Bhutto zelf is evenwel uiterst sceptisch.
Dit heeft een bron binnen het Pakistaanse kabinet woensdag gezegd. Een woordvoerder van Bhutto’s partij zei woensdag dat de onderhandelingen met Musharraf zijn vastgelopen en dat de partij ernstig overweegt om uit het parlement te stappen.Bhutto onderhandelde de afgelopen maanden met Musharraf over machtsdeling na de verkiezingen. Verwacht werd dat Bhutto een verbond met Musharraf zou aangaan en in ruil daarvoor niet juridisch vervolgd zou worden. Musharraf zou dan profiteren van de grotere legitimiteit die hij in de ogen van Pakistanen en buitenlandse leiders zou krijgen. Bhutto, die Pakistan verliet nadat ze was beschuldigd van corruptie, leidt de PPP sinds 1999 vanuit Dubai en Londen. Zij zou op basis van een akkoord met Musharraf weer zelf een rol in de Pakistaanse politiek kunnen spelen.
Dinsdag liet de Pakistaanse regering weten dat Bhutto bij haar terugkeer in Pakistan niet langer hoeft te vrezen voor gerechtelijke vervolging, omdat is besloten haar amnestie te verlenen. Alle aanklachten wegens corruptie tegen haar en andere politici die dateren van voor 1999 zouden komen te vervallen.
Musharraf, die in 1999 de macht greep en een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten is in de strijd tegen al-Qaida en het internationale terrorisme, probeert in zijn hoedanigheid van legerleider herkozen te worden als president. Hij heeft beloofd de functie van opperbevelhebber neer te leggen als hij zaterdag door het nationale parlement en de provinciale parlementen voor een nieuwe termijn wordt gekozen.
Inmiddels is Musharrafs mogelijke opvolger als legerleider al bekend. Maandag wordt generaal Ashfaq Kayani, voormalig chef van de inlichtingendienst, vice-opperbevelhebber van het leger. Hij wordt opperbevelhebber zodra Musharraf die post opgeeft.
Bhutto zei gisteren op de Pakistaanse zender GEO TV dat Musharraf zich weliswaar bereid heeft verklaard bij herverkiezing zijn uniform uit te trekken, maar dat hij weigert zich te verplichten tot een tijdschema voor andere cruciale hervormingen.
Bhutto, die tussen 1988 en 1996 tweemaal premier was, is van plan op 18 oktober naar Pakistan terug te keren. Zij heeft laten weten dat zij een grondwetswijziging zal eisen die haar in staat stelt opnieuw het premierschap te claimen, in het geval haar partij de verkiezingen wint. Zij eist daarnaast dat Musharraf afstand doet van de presidentiële bevoegdheid het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven.
„Hij is niet bereid wettelijke volledige onschendbaarheid te garanderen, hij is niet bereid het verbod op een tweemaal gekozen premier op te heffen, hij is niet bereid de hervormingen door te voeren die noodzakelijk zijn voor eerlijke verkiezingen, hij is niet bereid machtsevenwicht tot stand te brengen tussen de president en de premier”, zei Bhutto.
Islamitische strijders hebben gisteren in het grensgebied met Afghanistan een legerpost aangevallen, waarbij tien van hen zijn gesneuveld. Het vuurgevecht in de streek Noord-Waziristan kostte ook twee soldaten het leven. Het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan staat bekend als een regio waar veel aanhangers van de taliban en van al-Qaida zich ophouden.