Buitenland

EU-macht wellicht spoedig naar Darfur

PARIJS - Met de stationering van een troepenmacht van de Europese Unie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) wordt mogelijk al in november een begin gemaakt. Dat hebben Franse bronnen woensdag gezegd.

Buitenlandredactie
4 October 2007 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:09

Frankrijk zal ongeveer de helft van de 3000 militairen van het korps leveren. Andere landen die bijdragen zullen leveren zijn Ierland, Zweden, Polen en België. Het korps krijgt een Ierse commandant.De troepenmacht moet de honderdduizenden vluchtelingen en andere burgers in Tsjaad en de CAR beschermen die slachtoffer zijn geworden van het conflict in de aangrenzende West-Sudanese regio Darfur. Het begin van de stationering van de EU-militairen valt samen met de legering van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in Darfur. Die vredesmacht moet uiteindelijk in totaal zo’n 26.000 manschappen gaan tellen.

Behalve ongeveer 1500 Franse militairen zullen in elk geval 300 Ierse militairen deel uitmaken van de EU-macht. Zweden, Polen en België hebben zich ieder bereid verklaard ongeveer 100 tot 200 manschappen te leveren. Welke landen mogelijk nog meer meedoen werd niet gezegd, maar er zijn manschappen en materieel nodig voor uiteenlopende taken, zoals bevoorrading en een luchtmacht. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde vorige week in met de stationering van de EU-troepenmacht; de EU zelf zal naar verwachting half oktober officieel besluiten de militairen in te zetten.

Frankrijk heeft al troepen in Tsjaad, die de regering steunen tegen de rebellen. Dit heeft bij hulporganisaties de vraag opgeroepen of de EU-troepen wel als neutraal gezien zullen worden. Frankrijk is wel verweten slechts zijn belangen in Afrika te willen dienen en het land heeft er daarom op gehamerd dat het korps een Europese aangelegenheid wordt. Ook de benoeming van een Ier als commandant moet in dit licht worden gezien.

De Sudanese regering heeft intussen beloofd 300 miljoen dollar te steken in de wederopbouw van Darfur. Dat zei de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter gisteren na overleg met de Sudanese president Omar al-Bashir. In eerste instantie had Khartoem hiervoor 100 miljoen dollar toegezegd.

Carter kreeg het overigens gisteren aan de stok met Sudanese veiligheidsbeambten, die hem naar zijn zeggen beletten vertegenwoordigers van etnisch Afrikaanse vluchtelingen in Darfur te ontmoeten. Het kwam tot een pittige woordenwisseling tussen de 83-jarige Carter en het hoofd van de lokale Sudanese veiligheidsdienst toen de oud-president probeerde vluchtelingen te ontmoeten in een stad die op de hand van de Sudanese regering is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer