Joegoslavië–Tribunaal onderhandelde met Karadzic
ZAGREB/DEN HAAG (ANP) – Medewerkers van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië–Tribunaal hebben in 1999 direct met de Bosnisch–Servische ex–president Radovan Karadzic onderhandeld over diens overgave. Dat bevestigt Del Ponte op een geluidsband waarvan delen dinsdagavond te horen waren in het journaal van de Kroatische televisie.
„Vanaf september 1999 stond Karadzic in direct contact met ons kantoor. Hij sprak met ons op vrijwillige basis. Het mocht van hem echter niet lijken op een vrijwillige overgave. Ik heb toen voorgesteld om het in Zwitserland te laten plaatsvinden. Later veranderde hij echter van gedachten en wilde zich niet meer overgeven", aldus Del Ponte. Zij zegt dat in een gesprek, drie jaar geleden, met de toenmalige voorzitter van het parlement van de Republika Srpska, Dragan Kalinic.Del Ponte vraagt Kalinic op de geluidsband verder of hij een boodschap van haar bij Karadzic kan bezorgen. Kalinic antwoordt: „U mag mij die boodschap wel geven, maar ik heb geen idee hoe ik hem kan bezorgen".
De bereidheid van Karadzic om over zijn overgave te onderhandelen had kennelijk te maken met onzekerheid over zijn veiligheid. „Karadzic weet dat hij gevaar loopt", zegt Del Ponte tegen Kalinic. „Als ze hem vinden, komt hij nooit levend in Den Haag aan. Het zal alleen maar lijken op een arrestatie–operatie. En waarom zeg ik dit? Ik ben bezig met een onderzoek naar dat verhaal over het akkoord tussen Karadzic en Holbrooke". Haar gesprekspartner vraag haar dan: „Denkt u dat zo’n akkoord bestaat?" en het antwoord van de hoofdaanklaagster is kort: „Ja".
Er is in het verleden herhaaldelijk gesuggereerd dat er een herenakkoord bestaat tussen de Amerikaanse Balkan–bemiddelaar Richard Holbrooke en Karadzic om de oud–president van Republika Srpska uit handen van het tribunaal in Den Haag te houden. Holbrooke ontkent het bestaan van zo’n akkoord.
Karadzic is, naast zijn oud–legerleider generaal Ratko Mladic, de belangrijkste voortvluchtige verdachte van oorlogsmisdaden op het ’verlanglijstje’ van het VN–hof in Den Haag. Het tweetal wordt onder meer gezocht wegens genocide na de val van Srebrenica in 1995.
Del Ponte was dinsdagavond niet voor commentaar bereikbaar.