Buitenland

Nigeria heroverweegt beleid vredesmissies

EL FASHER/ABUJA (AP) - De dodelijke aanval op de troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Darfur, zondag, leidt er mogelijk toe dat Nigeria zijn positie ten aanzien van vredesmissies heroverweegt.

2 October 2007 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 05:09

Dat heeft een Nigeriaanse legerwoordvoerder gisteren gezegd. Senegal overweegt zijn troepen terug te trekken, zei de Senegalese president Abdoulaye Wade.Rebellen overvielen zondag een AU-basis in de onrustige Sudanese regio en doodden daarbij zeker twaalf militairen: negen Nigerianen, een Malinees, een Senegalees en een Botswaan. De rebellen hielden de basis korte tijd in handen. Gisteren werd in het gebied nog gezocht naar 23 vermiste vredessoldaten.

„Ik heb daar geen mensen heen gestuurd om te sneuvelen. Daarom heb ik gedreigd onze troepen terug te trekken. En ik ben niet de enige”, zei Wade gisteren tegen verslaggevers. De president stelde ook dat moet worden onderzocht of de militairen wel goed bewapend waren. Als dat niet zo blijkt te zijn, zal Senegal zijn troepen terugtrekken uit Sudan.

Volgens de Nigeriaanse legerwoordvoerder is het hoge aantal slachtoffers van de aanval in het weekeinde te wijten aan het beperkte mandaat van de AU-missie en het feit dat voor het eerst zo’n grootschalige aanval werd uitgevoerd, waar rond de duizend rebellen aan deelnamen. De woordvoerder zei dat het hem niet zou verbazen als de aanval tot een beleidsherziening zal leiden. Nigeriaanse vredesmilitairen zijn actief in verschillende conflictgebieden in Afrika.

De 7000 man sterke AU-vredesmacht moet opgaan in een gezamenlijke vredesmacht van de AU en de Verenigde Naties van 26.000 (vooral Afrikaanse) militairen. Per 31 december wordt de nieuwe vredesmacht, als alles goed gaat, verantwoordelijk voor de veiligheid in Darfur, waar in de afgelopen vier jaar 200.000 doden zijn gevallen en 2,5 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Wade zei dat Senegal nog steeds van plan is 1.600 militairen te leveren aan de gemengde vredesmacht.

In het gebied waar de aanval werd uitgevoerd, in de omgeving van Haskanita, is het Sudanese leger al weken bezig met een offensief tegen de rebellen. Er is zwaar gevochten. Volgens de rebellen heeft het leger ook de gevreesde Janjaweedmilities ingezet. De AU-militairen zijn volgens de rebellen op de hand van de Sudanese autoriteiten en moesten in het weekeinde door het Sudanese leger worden ontzet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer