Regering Myanmar dreigt met actie
YANGON (ANP/AFP) – De regerende militaire junta in Myanmar heeft met maatregelen gedreigd tegen de monniken die een groeiende protestbeweging tegen het regime aanvoeren. Maandag hebben de optochten van de boeddhistische geestelijken naar schatting 100.000 mensen op de been gebracht in de grootste stad van het land, Yangon. Ook in de steden Mandalay, Sittwe en Pakkoku waren betogingen.
De minister die is belast met religieuze zaken in het boeddhistische land, generaal Thura Myint Maung, heeft maandag de waarschuwing van de militaire regering zelf overgebracht aan prominente geestelijken. „Wanneer de monniken in strijd handelen met de boeddhistische leer, dan zullen we actie (tegen hen) ondernemen die onder de huidige wetgeving is geoorloofd”, waarschuwde de generaal.Het was de eerste officiële reactie op de steeds massaler wordende demonstraties van de afgelopen vijf weken. Over het algemeen hebben de machthebbers zich tot dusverre terughoudend opgesteld. Wel zijn zeker tweehonderd mensen gearresteerd.
Een grote opstand in 1988 tegen het toenmalige generaalsregime in het land dat toen nog Birma heette, werd uiterst bloedig neergeslagen door de militairen. Zij openden eenvoudig het vuur op de talrijke demonstranten, die toen ook werden geïnspireerd door betogende boeddhistische monniken.
In de menigte die maandag in Yangon aanzwol tot 100.000 mensen, bevonden zich volgens ooggetuigen ongeveer 15.000 monniken.
De betogers trotseerden maandag de regen en trokken in twee afzonderlijke groepen door de voormalige hoofdstad en het belangrijkste handelscentrum van het land. Veel betogers waren zichtbaar geëmotioneerd. Sommigen droegen spandoeken met de tekst „Dit is een vreedzame massabetoging”. De vreedzame optocht eindigde na vijf uur bij pagodes, waar werd gebeden.
Ongeveer achthonderd manifestanten stopten bij een wegblokkade vlakbij het huis van oppositieleidster Aung San Suu Kyi om daar bidden. De politica won in 1990 parlemenstverkiezingen, waarvan de uitslagen door de heersers zijn genegeerd. Zij heeft huisarrest. Onder de arrestanten die de afgelopen weken zijn opgepakt, zijn veel leden van Aung San Suu Kyi’s Nationale Liga voor Democratie (NLD).
Frankrijk heeft de Myanmarese regering gewaarschuwd voor escalatie. „De internationale gemeenschap houdt de junta verantwoordelijk voor de veiligheid van de betogers”, aldus een woordvoerder van de regering in Parijs. Hij voegde eraan toe dat Frankrijk de kwestie Myanmar gaat bespreken met de andere EU–landen. Ook de Verenigde Staten hebben de junta opgeroepen een pas op de plaats te maken en zich open te stellen voor een dialoog met de bevolking.