Buitenland

Oppositie in Oekraïne protesteert tegen president

Zo’n 15.000 demonstranten hebben maandag in het centrum van Kiev geprotesteerd tegen de Oekraïense president Leonid Koetsjma. Ook in andere Oekraïense steden verzamelden zich duizenden mensen om het aftreden van de president of nieuwe verkiezingen te eisen.

AP
17 September 2002 10:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

De socialistische partijleider Oleksandr Moroz opende de protestbijeenkomst in Kiev met een minuut stilte om de journalist Georgi Gongadze en andere „slachtoffers van het regime” te gedenken.

Het was maandag twee jaar geleden dat de kritische internetjournalist verdween. Toen in oktober 2000 Gongadzes onthoofde lichaam werd gevonden, werd Koetsjma ervan beschuldigd de hand te hebben gehad in de moord en bleef het maandenlang onrustig in Oekraïne.

De actie van maandag had een extra stimulans gekregen door de deelname van oud-premier Viktor Joesjtsjenko, de populairste politicus van Oekraïne. Na maanden afhouden maakte deze zondagavond bekend dat hij zich bij de demonstratie zou aansluiten. Voormalig vice-premier Julia Tymosjenko, de communistische leider Petro Symonenko en Moroz zijn de afgelopen twee weken het land doorgereisd om steun te vergaren voor de bijeenkomst. De druk op Koetsjma is gestaag toegenomen sinds de oppositiepartijen bij de parlementsverkiezingen van 31 maart de meerderheid van de stemmen kregen.

De oppositiepartijen zeggen dat democratisering en economische ontwikkeling in Oekraïne geen kans krijgen onder het corrupte regime van Koetsjma. „Onze eisen aan de president zijn rechtvaardig”, aldus Moroz maandag. „Wij hebben één doel: waarheid en een eerlijk leven in Oekraïne.” De menigte juichte. Joesjtsjenko verklaarde dat de oppositie een tweede of een derde keer bijeen zal komen als de boodschap van maandag niet overkomt.

„We zijn hier om Koetsjma en al die dieven uit de macht te stoten, omdat niet de Oekraïners maar de maffia het land regeert”, zei Semen Vilous, een 77-jarige man uit de buitenwijk Zjoeliani.

De politie had het centrale Europese Plein voor de demonstranten afgesloten en hen gemaand de vrede te bewaren. Maar de demonstranten zeiden alle recht te hebben op het plein te demonstreren en verzekerden bij voorbaat dat eventueel geweld niet van hen maar van de politie afkomstig zou zijn.

In heel het land werden televisie-uitzendingen geblokkeerd tot vlak voor de demonstratie, officieel omdat er preventief onderhoud werd gepleegd. Joesjtsjenko riep de media op toch de waarheid te vertellen over de gebeurtenissen in het centrum van Kiev. „Zonder jullie informatie is de natie blind”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer