Buitenland

Merkel ontvangt dalai lama

BERLIJN (AP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag, ondanks herhaalde protesten van China, de Tibetaanse geestelijk leider, de dalai lama, op haar kantoor in Berlijn ontvangen.

24 September 2007 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 05:07
NEU ANSPRACH – De Tibetaanse geestelijk leider, de dalai lama, afgelopen zaterdag tijdens zijn bezoek aan een museum in Neu Ansprach in de deelstaat Hessen. Bondskanselier Angela Merkel heeft zondag, ondanks herhaalde protesten van China, de dalai lama op
NEU ANSPRACH – De Tibetaanse geestelijk leider, de dalai lama, afgelopen zaterdag tijdens zijn bezoek aan een museum in Neu Ansprach in de deelstaat Hessen. Bondskanselier Angela Merkel heeft zondag, ondanks herhaalde protesten van China, de dalai lama op

China protesteerde eerder deze maand tegen het bezoek. Zondag werd nogmaals het Chinese ongenoegen kenbaar gemaakt door een ontmoeting met de Duitse minister van Justitie, Brigitte Zypries, af te zeggen.Merkel had vooraf duidelijk gemaakt dat zij zou vasthouden aan haar intentie de dalai lama in het kader van een serie privégesprekken met religieuze leiders in de Bondskanselarij te ontmoeten. Merkel en de dalai lama, die bij de kanselarij door enige duizenden aanhangers met gejuich werd begroet, gaven na afloop geen persconferentie.

China liet weten dat „op technische gronden” de ontmoeting met Zypries, dinsdagmiddag in München, geen doorgang kon vinden. Het bezoek van de dalai lama werd in de afzegging niet genoemd, maar het was duidelijk dat het om een sanctie ging. In München had gesproken zullen worden over de staatsrechtelijke banden tussen beide landen.

China ontbood eerder deze maand al de Duitse ambassadeur in Peking om tegen het bezoek te protesteren. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaf bovendien donderdag een verklaring uit waarin werd gezegd dat de dalai lama religie misbruikt ter bevordering van een politieke agenda. „Wij zijn tegen zijn verdelende activiteiten. Wij verzetten ons tegen ieder land of tegen iedere persoon die het vraagstuk rond de dalai lama misbruikt als een middel om zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van China”, zei het ministerie.

De minister-president van de deelstaat Hessen, Roland Koch (CDU), verdedigde Merkel tegen de kritiek uit China. Koch, die de dalai lama zaterdag ontving, noemde het in Bild am Sonntag „goed dat de bondskanselier zich niet door de Chinese reactie van de wijs heeft laten brengen.” Koch zei ook dat de Duitsers er blij mee moeten zijn dat Merkel het mensenrechtenvraagstuk zo veel prioriteit geeft.

China protesteert consequent tegen bezoeken van de dalai lama aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. De dalai lama ontvluchtte in 1959 Tibet en woont sindsdien in ballingschap in Noord-India. China claimt Tibet als Chinees grondgebied. De Tibetanen wijzen erop dat zij eeuwenlang de facto onafhankelijk zijn geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer