Historisch akkoord ter bescherming ozonlaag
MONTREAL (ANP) - Vertegenwoordigers van 191 landen hebben zaterdag in het Canadese Montreal een nieuw akkoord gesloten om de ozonlaag rond onze planeet beter te beschermen.
De Canadese gastheer van de grote conferentie van de Verenigde Naties, milieuminister John Baird, sprak van een historische dag. Een zegsman van het milieuprogramma van de VN, UNEP, prees tegenover Canadese media vooral de opstomende supermacht China om diens bijdrage aan de conferentie.De bijeenkomst markeerde de twintigste verjaardag van het zogeheten Montreal Protocol. Het verdrag, een van de succesvolste internationale milieuakkoorden, werd gesloten nadat in 1985 een gat in de ozonlaag boven Antarctica was ontdekt. Inzet van het pact was de productie van stoffen die de ozonlaag aantasten (bijvoorbeeld die in koelkasten) eerst te verminderen en uiteindelijk helemaal te stoppen. Onderzoek wijst erop dat de ozonlaag zich inmiddels begint te herstellen.
De aandacht van het protocol ging in eerste aanleg uit naar cfk’s, chloorfluorkoolwaterstoffen die toen gefaseerd werden verboden en sindsdien goeddeels zijn verdwenen uit spuitbussen en koelkasten. Voor de zogeheten ”zachte cfk’s”, de hcfk’s, werd in 1987 afgesproken dat deze in 2030 (industrielanden) of 2040 (ontwikkelingslanden) volledig vervangen zouden zijn door milieuvriendelijker alternatieven.
In Canada is nu afgesproken de doelstellingen tien jaar eerder te bereiken. Dat is volgens deskundigen enorme winst voor de planeet. De toezegging van China is evenzeer cruciaal omdat 80 procent van de gebruikte hcfk’s in ontwikkelingslanden in feite aan China toevallen. Dat is weliswaar nauwelijks nog een ontwikkelingsland te noemen, maar op milieugebied is China zeker nog onderontwikkeld.
De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon. De laag was door milieuvervuiling steeds dunner geworden of zelfs gedeeltelijk verdwenen. Volledig herstel zal ondanks positieve ontwikkelingen als het Montreal Protocol nog wel decennia op zich laten wachten.