Binnenland

Onrust om referendum Utrecht

UTRECHT - De commotie die een referendum voor een nieuwe burgemeester in Utrecht veroorzaakt, wekt elders in het land verbazing.

Regioredactie
24 September 2007 07:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

Voorzitter van de Eindhovense vertrouwenscommissie Van den Biggelaar (PvdA) stelde zaterdag onomwonden dat de kans bestaat dat ook zij net als in Utrecht twee kandidaten van dezelfde partij naar voren schuift, als dat de beste gegadigden zijn. Na Utrecht is Eindhoven de tweede grote stad die zijn burgemeester met een referendum kiest.De kandidatuur van twee PvdA’ers is fractievoorzitter Oldenborg van Leefbaar Utrecht in het verkeerde keelgat geschoten. Het referendum is volgens hem een beschamende poppenkast geworden en hij wil de voorbereidingen voor het referendum direct stoppen. Leefbaar Utrecht meent dat het referendum de inwoners van de domstad geen echte keuze geeft nu ze kunnen stemmen op twee PvdA-kandidaten: Pans en Wolfsen. De Utrechtse gemeenteraad houdt donderdag een spoeddebat over de kwestie.

„De politieke signatuur van de kandidaat maakt geen deel uit van de profielschets. Wij kiezen de beste twee kandidaten. Het is dus niet uitgesloten dat zij van dezelfde partij zijn”, vertelde voorzitter Van den Biggelaar van de Eindhovense vertrouwenscommissie zaterdag.

In de Eindhovense gemeenteraad werd afgelopen week bovendien een amendement aangenomen dat voorkomt dat de politieke partij van de sollicitanten op de stembiljetten terechtkomt. „Het is een apolitieke functie”, verklaarde D66-fractievoorzitter Schreurs toen.

Leefbaar Eindhoven, dat lang twijfelde over het burgemeestersreferendum en uiteindelijk de doorslag gaf voor het houden ervan, is vooral verbaasd dat leden van de Utrechtse vertrouwenscommissie uit de school hebben geklapt.

Op voorhand heeft fractievoorzitter Van Bussel vertrouwen in de zoektocht naar kandidaten. Het kan volgens hem toevallig gebeuren dat de beste twee van dezelfde partij zijn. Als dat het geval is, overweegt hij een verzoek tot inzage in de sollicitantenlijst om zeker te weten dat de beste twee kandidaten zijn geselecteerd. „Maar het gaat uiteindelijk vooral om de persoon en niet om de partij.”

Intussen treft Utrecht voorbereidingen om het burgemeestersreferendum met potlood en stembiljet te houden. Vandaag zou de gemeente daarover beslissen. Vrijdag diende een kort geding tegen het gebruik van de stemcomputer.

Het kort geding was aangespannen door de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Oprichter Rop Gonggrijp meent dat de stemmachine van fabrikant Nedap ten onrechte is goedgekeurd en niet geschikt is voor gebruik tijdens het referendum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer