Buitenland

Brown voert druk op Zimbabwe op

LONDEN (AP) - Groot-Brittannië wil het reisverbod van de Europese Unie voor Zimbabwaanse regeringsmedewerkers uitbreiden. De Britse premier Gordon Brown heeft dit donderdag gezegd. Het reisverbod geldt nu voor 130 topleden van de regeringspartij. Als de EU het voorstel overneemt, zal het ook gelden voor hun gezinsleden.

21 September 2007 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

De premier liet woensdag al weten dat hij afziet van deelname aan een bijeenkomst van Europese en Afrikaanse leiders in Lissabon, die gepland is voor 8 en 9 december, als de Zimbabwaanse president Robert Mugabe komt. Mensenrechten- en vakbondsactivisten verwelkomden het besluit, maar de Zambiaanse president Levy Mwanawasa zei dat het geen zin heeft de top te organiseren als Mugabe wordt buitengesloten.Gastland Portugal weigerde commentaar. EU-woordvoerder Ontwikkelingszaken Amadeu Altafaj Tardio wees op het belang van de top en de deelname van ruim vijftig landen.

Brown zei dat Londen met de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie zal samenwerken om gelegenheden te boycotten waarbij Mugabe aanwezig is en de sancties tegen zijn partij op te voeren. „Dit is een tragedie die vereist dat de hele wereld zich verzet en actie onderneemt”, zei Brown.

De aartsbisschop van York, John Sentamu, noemde Browns boycot een stap in de goede richting, maar zei dat meer nodig is. Mogelijk is er militaire interventie noodzakelijk om Mugabe af te zetten, aldus de aartsbisschop.

British Airways zei donderdag zijn vluchten op Zimbabwe met ingang van 28 oktober te stoppen. De maatschappij maakt nu nog driemaal per week retourvluchten tussen Harare en Londen. Door het gebrek aan brandstof in Zimbabwe is de maatschappij gedwongen brandstof per tankwagen over de weg aan te voeren en brandstof te tanken in de buurlanden.

Zimbabwe kampt door wanbeleid van de regering met een acuut voedseltekort en tekorten aan de meeste basale goederen. Het land heeft de hoogste inflatie ter wereld: officieel bijna 7000 procent, maar in werkelijkheid waarschijnlijk bijna 25.000 procent. Het IMF voorspelt voor eind dit jaar een inflatie van 100.000 procent.

Volgens de in Brussel gevestigde International Crisis Group leeft 80 procent van de bevolking van 12 miljoen onder de armoedegrens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer