Binnenland

Advies over levensstijl bij kinderwens

DEN HAAG – Stellen die een kind willen, moeten advies krijgen over hun levensstijl. Dat stelt de Gezondheidsraad in een donderdag gepresenteerd rapport aan minister Klink van Volksgezondheid.

Binnenlandredactie
20 September 2007 07:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

Het gaat om advies over ongezond eten, alcohol, (erfelijke) ziektes, medicijnen en werkomstandigheden. Het advies moet zo vroeg mogelijk worden gegeven, zegt woordvoerster Veronique Ruiz. „Het liefst op het moment dat mensen serieus gaan nadenken over het krijgen van een kind. Is het dan niet gebeurd, dan kan het ook tijdens de zwangerschap.”Er zijn al voorbeelden van preconceptiezorg, aldus Ruiz. „In Rotterdam loopt een project met huisartsen. Ook de landelijke vereniging van verloskundigen is ermee bezig. En het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een website waarop mensen een test kunnen doen om te bepalen of zij een verhoogd risico lopen bij het krijgen van een kind.”

Uit Europees onderzoek blijkt dat er in Nederland relatief veel baby’s rond de geboorte overlijden. Ruiz: „Preconceptiezorg kan bijdragen aan verbetering van de zwangerschapsresultaten. Een gezonde levensstijl, het liefst al voor de bevruchting, draagt bij aan minder complicaties tijdens de zwangerschap, minder afwijkingen bij het kind en minder vroeggeboortes.”

Het advies geldt niet alleen vrouwen, ook mannen, stelt Ruiz. „Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van roken, alcohol en medicijnen voor de kwaliteit van het zaad van de man. Ook de leeftijd van de man speelt een rol. Er wordt altijd gezegd: „Vrouwen moeten niet te lang wachten met het krijgen van een kind”, maar voor mannen geldt hetzelfde. Hoe ouder de man is bij het verwekken van een kind, hoe meer risico’s.”

De Gezondheidsraad vraagt in het rapport ook aandacht voor de arbeidsomstandigheden van vrouwen en mannen. „Het werken met chemische stoffen en in een omgeving met veel lawaai heeft een negatieve invloed op het krijgen van een kind. Als de arboregels worden nageleefd, is er in principe niets aan de hand, maar de praktijk leert dat deze regels lang niet altijd goed functioneren”, aldus Ruiz.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer