Buitenland

Beperkte schade na bevingen Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/RTR) – De aardbeving die donderdag voor de kust van Noord–Sulawesi plaatsvond met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter heeft geen tsunami veroorzaakt. De Indonesische autoriteiten trokken het uitgegeven tsunami–alarm al snel in.

13 September 2007 18:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:06

Ook de schade valt mee, meldden hulpverleners donderdag, al zijn de kustgebieden mogelijk zwaarder getroffen. De berichten uit de getroffen regio’s zijn schaars omdat de communnicatie grotendeels is uitgevallen.Na de eerste beving bij Sumatra werd gevreesd voor veel slachtoffers, die mede zouden kunnen vallen door tsunami’s. Die bleven, ook in gebieden overzee, uit. Officieel zijn tien doden geteld. „We zijn dankbaar dat de schade niet zo groot is als we dachten", zei vicepresident Yusuf Kalla donderdag.

Het zuidwesten van Sumatra werd woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter. Die werd gevolgd door een reeks zware naschokken en een tweede beving donderdag met een kracht van 7,7 of 7,8 op de schaal van Richter. Binnen 24 uur tijd werden vier tsunami–waarschuwingen afgegeven, maar zover bekend zijn er geen grote vloedgolven waargenomen.

Het epicentrum van de eerste en krachtigste beving lag op ongeveer 130 kilometer van Bengkulu op Zuid–Sumatra. Een medewerker van de rampenbestrijdingsdienst in Bengkulu zei dat daar tot dusver zes doden zijn geteld. Uit de aangrenzende provincie West–Sumatra kwamen berichten van vier doden. Ongeveer achthonderd huizen zouden zijn ingestort. Vooral in de stad Padang zouden veel gebouwen zijn verwoest. De meeste mensen konden echter tijdig naar buiten komen.

De zwaarste beving van 8,4 op de schaal van Richter werd gevoeld tot in Singapore en in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daar werden gebouwen uit voorzorg ontruimd. Nederlanders in Jakarta zeiden woensdagavond evenwel weinig te hebben gemerkt van de beving. Er was slechts beperkt en kortstondig paniek.

De bevingen leidden tot waarschuwingen voor tsunami’s door onder meer India, Sri Lanka, Maleisië, Bangladesh, Australië en zelfs Kenia. Hoewel er vloedgolven werden gezien tot drie meter hoog voor de Sumatraanse kust, waren er geen berichten over grootschalige verwoestingen door vloedgolven. In het zuiden van Bangladesh ontstond grote paniek. Naar schatting 600.000 mensen verlieten hun huizen en zochten bescherming in openbare gebouwen, opvangcentra of bij familie verder van de kust.

Veel mensen in Bangladesh en andere Aziatische landen vreesden voor een herhaling van de ramp op tweede kerstdag 2004. Toen leidde een beving voor de kust van Sumatra tot een van de grootste en dodelijkste natuurrampen in de moderne geschiedenis. Door deze beving, met een kracht van circa 9 en de daarop volgende tsunami’s vielen zeker 231.000 doden, vooral in Indonesië. In de Indische Oceaan bestond destijds geen alarmsysteem voor tsunami’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer