Vereniging Aegon verkoopt aandelen
Aegon versterkt het eigen vermogen met ongeveer 2,35 miljard euro middels de verkoop van aandelen door de belangrijkste aandeelhouder, de Vereniging Aegon.
Deze financiële herstructurering moet leiden tot meer flexibiliteit voor de verzekeraar om zijn strategie uit te voeren. Dat hebben Aegon en de Vereniging zondag bekendgemaakt.
De Vereniging Aegon, die 37 procent van de uitstaande aandelen Aegon bezit, verkoopt 350 miljoen van haar gewone aandelen Aegon. Tegen de slotkoers van afgelopen vrijdag van 11 euro is dat een marktwaarde van 3,85 miljard.
Voor 1,5 miljard verkoopt de Vereniging de aandelen in een plaatsing buiten de Verenigde Staten. De overige aandelen worden aan Aegon verkocht en in een internationale plaatsing door Aegon weer doorgeplaatst. Dat betekent een versterking van het eigen vermogen van Aegon, zonder dat verwatering optreedt.
Bestuursvoorzitter Don Shepard van Aegon noemt de voordelen van de herstructurering voor de levensverzekeraar drieledig. „Het eigen vermogen wordt versterkt, het aantal vrij verhandelbare aandelen op de aandelenmarkten stijgt aanzienlijk en het kapitaalbelang en het stemrecht in Aegon zullen meer met elkaar overeenstemmen.” Nu nog heeft de Vereniging met haar 37 procent van de aandelen een stemrecht van 52 procent.
In een toelichting zei Aegon niet te verwachten dat de prijs van het aandeel daalt, ondanks de vele aandelen die op de markt komen. „We verwachten dat die de komende dagen eerder stijgt”, aldus een woordvoerder. Aegon gaat het geld gebruiken om schulden af te betalen. „Het versterkt ons eigen vermogen naar boven de huidige 70 procent en vermindert de schuldenlast van de huidige 30 procent.”
Het stemrecht van de Vereniging vermindert door de aandelentransactie van 52 naar 33 procent. Ook met die 33 procent kan de Vereniging desnoods een stemming blokkeren. Maar volgens Aegon zijn gesprekken met de Vereniging over het verminderen van dat stemrecht nog gaande. „We zijn er nog niet mee klaar”, aldus een woordvoerder, „maar een deel van de banden is hierdoor al verbroken.”
Aegon wil de Vereniging overigens niet ontmantelen „omdat deze ons uitstekend ondersteunt zoals eerder al gebleken is bij overnames.” Als de verzekeraar een overname met aandelen wilde financieren, werden daarvoor stukken bij de Vereniging geleend. Die kocht dan later weer aandelen bij. Op die manier kon de verzekeraar miljarden financieren voor aankopen in onder meer de Verenigde Staten.
De woordvoerder zei dat het nieuwe kapitaal ook kan worden gebruikt voor overnames. „Maar het is niet speciaal daarvoor gedaan.” Het bedrijf heeft op dit moment geen acquisities op het oog.
Toen afgelopen week geruchten over de herstructurering naar buiten kwamen, duikelde het aandeel op een dag 6,5 procent in waarde. Analisten verklaarden dat uit de vrees dat de Vereniging haar gehele pakket aandelen op de markt zou brengen. Als dat zou zijn gebeurd, zou dat tot een enorme koersdaling hebben geleid.