Doodstraf knelpunt in overleg EU met VS
Het uitvoeren van de doodstraf in de VS bemoeilijkt de besprekingen tussen de EU en dat land over het sluiten van een uitleveringsverdrag.
Afgelopen zaterdag voerden de vijftien ministers van Justitie met hun Amerikaanse collega Ashcroft overleg in Kopenhagen. De Deense voorzitter van het beraad, Espersen, heeft goede hoop dat er volgende zomer een akkoord ligt over genoemd onderwerp. De „open en constructieve sfeer” rechtvaardigt volgens haar die verwachting. Ook de bewindsman uit de regering van president Bush toonde zich optimistisch, al voegde hij eraan toe dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn.
Beide partijen meldden na de ontmoeting grote vooruitgang op het gebied van de juridische samenwerking. Ashcroft dankte de Europeanen voor de steun in de strijd tegen het terrorisme. De bedoeling is dat er eind dit jaar al afspraken tot stand zijn gebracht over een betere uitwisseling van informatie om aanslagen te voorkomen. De gebeurtenissen van 11 september 2001 hebben geleid tot intensivering van de onderlinge contacten.
In de onderhandelingen over een uitleveringsverdrag tekent zich echter een fors probleem af. Veel EU-lidstaten voelen er niet voor verdachten over te dragen als die het risico lopen tot de doodstraf veroordeeld te worden. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dwingt tot terughoudendheid op dit punt. Duitsland weigert zelfs gegevens te verstrekken over gevangenen die in de VS in hechtenis zitten en die mogelijk de doodstraf opgelegd krijgen.
Volgens Amerikaanse diplomaten is het knelpunt in Kopenhagen nog niet uitvoerig aan de orde geweest. Zij lieten weten dat Washington niet bereid zal zijn algemene garanties te geven aan de EU, maar aanstuurt op een benadering waarbij de kwestie per geval wordt bekeken. Tot dusver hanteren de landen van de Unie elk hun eigen overeenkomsten als het gaat om het zakendoen met de VS op juridisch vlak.