„Troepenmacht VS in Irak kan omlaag”
NEW YORK - De Amerikaanse opperbevelhebber in Irak generaal David Petraeus sprak maandag tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden in Washington over militaire „successen” die de laatste maanden in Irak geboekt zijn.
De successen zijn volgens de generaal zo substantieel, dat het aantal troepen volgend jaar zomer teruggebracht kan zijn tot het niveau van voor de troepenuitbreiding die begin dit jaar begon.Hoewel Washington moet rekenen met verdere tegenslagen, acht Petraeus het „uiteindelijke doel” in Irak haalbaar, zonder overigens te vermelden wat dat uiteindelijke doel zou zijn. Eenzelfde optimisme verwoordde de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad Crocker. „Ik kan geen succes garanderen, maar het is volgens mij haalbaar”, aldus Crocker, die evenmin meldde wat men dan concreet onder succes moet verstaan.
Amerikaanse topvertegenwoordigers in Irak gingen maandag nauwelijks in op de voortschrijdende sektarische verdeling van Irak. Bagdad is daarvan een goed voorbeeld. Voor de oorlog behoorde 65 procent van de bevolking van de Irakese hoofdstad tot de soennieten. Nu is Bagdad voor 75 procent sjiitisch. „Hier is duidelijk sprake van een gevaarlijk proces van ethnic cleansing dat door beide heren vrijwel werd genegeerd”, aldus professor Andrew Bacevich van de universiteit van Boston.
Witte Huiswoordvoerder Tony Snow zei na afloop van de zes uur durende hoorzitting dat president Bush positief had gereageerd op het „goede nieuws” dat Petraeus en Crocker hadden gemeld. De president komt later deze week met een verklaring over zijn verdere plannen met Irak. Een terugtrekking van alle troepen uit Irak zit er volgens Snow voorlopig zeker niet in, ook al blijven de Democraten daarop aandringen.
De Democraten wezen er maandag op dat de verklaringen van Crocker en Petraeus wel erg positief afstaken bij de recente sombere Irakprognoses van Amerikaanse inlichtingendiensten en van het GAO, het onafhankelijke onderzoeksbureau van het parlement. Volgens het GAO hadden de Irakese politieke leiders de „doelstellingen” die eerder dit jaar door Washington voor Bagdad waren geformuleerd in de verste verte niet gehaald.
Ambassadeur Crocker noemde het „niet realistisch” om zulke doelstellingen te formuleren. Democratisch voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi reageerde geïrriteerd. „Als het niet realistisch is om bepaalde doelstellingen voor succes te formuleren, zou ik graag van ambassadeur Crocker horen hoe het succes dat hij haalbaar acht dan wel geregistreerd moet worden”, aldus Pelosi.
Dinsdag verschenen Petraeus en Crocker voor de Senaat met eenzelfde boodschap. Na de verwachte Irakverklaring van president Bush volgen er debatten in het parlement over de vraag hoe het verder moet. Een meerderheid van de Amerikanen heeft volgens de opiniepeilingen schoon genoeg van de oorlog in Irak en wil dat alle troepen daar worden teruggetrokken. De Democraten willen dat ook, maar hun parlementaire meerderheid is te klein om dat te kunnen afdwingen. Dat betekent dat de Republikeinen hun presidentiële partijgenoot Bush voorlopig waarschijnlijk voldoende ruimte geven om zijn Irakbeleid zonder grote wijzigingen voort te zetten.