„Autonomie gelijk aan beschermwaardigheid”
DEN HAAG - Autonomie, beschermwaardigheid van het leven en goede zorg zijn voor dit kabinet van gelijke waarde.
Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid in de beleidsbrief ethiek die ze vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Eerder op de dag stelde de ministerraad de inhoud ervan vast.De beleidsbrief is een uitwerking van de afspraken die CDA, PvdA en ChristenUnie dit voorjaar maakten in het regeerakkoord. De bewindsvrouw geeft erin aan welk onderzoek wanneer zal plaatsvinden en met welke maatregelen het kabinet precies komt op medisch-ethisch terrein.
Autonomie, beschermwaardigheid en goede zorg zijn waarden die voor het kabinet centraal staan in de discussie over medische ethiek. De rode draad die deze drie begrippen verbindt is de menselijke waardigheid.
Vanouds hebben christelijke partijen problemen met het stellen van autonomie op dezelfde hoogte als beschermwaardigheid van het leven. Met die argumentatie is de afgelopen decennia namelijk besloten om abortus en euthanasie mogelijk te maken.
In de nota schrijft Bussemaker dat het kabinet een ethische analyse laat uitvoeren naar een mens-diercombinatie. Daarbij worden menselijke genen ingebracht in een uitgeholde dierlijke eicel.
Verder kondigt de bewindsvrouw aan dat het kabinet flink zal investeren in een betere preventie voor abortus. De Rutgers Nisso Groep en SOA Aids Nederland krijgen subsidie om lespakketten over seksuele voorlichting te maken voor basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs.
Ook zal er geld beschikbaar komen voor de opvang van tienermoeders die niet thuis mogen komen en tegen abortus zijn. Verder komen er extra middelen voor palliatieve zorg.