„Kinderarbeid China groeiend probleem”
PEKING (AP) - Kinderarbeid komt steeds meer voor in China. Dat schrijft de kinderrechtenorganisatie China Labor Bulletin in een maandag verschenen rapport, dat de zorgen onderschrijft waaraan internationale mensenrechtenorganisaties en het Internationaal Olympisch Comité al eerder uiting gaven.
Volgens het rapport is kinderarbeid in China het gevolg van een combinatie van factoren, waaronder armoede, slecht onderwijsbeleid en een zwakke wetgeving. Hoewel armoede een voorwaarde is voor het ontstaan van kinderarbeid, zo stelt de organisatie, hoeft deze nog niet te zijn uitgeroeid om de rechten van het kind te kunnen waarborgen.De Chinese wet verbiedt kinderen onder de zestien betaald werk te verrichten en er gelden beschermende maatregelen voor werknemers onder de achttien. Toch betreedt in China jaarlijks een groot aantal kinderen de arbeidsmarkt. In sommige gevallen worden kinderen zelfs gedwongen te werken als slaven.
Hoewel het in de meeste gevallen van kinderarbeid gaat om middelbare scholieren die hun opleiding vroegtijdig beëindigen, komen er ook veel gevallen aan het licht waarin scholieren in hun vakanties in fabrieken of landbouwbedrijven aan het werk worden gezet. Uit een onderzoek is gebleken dat ook een fabriek die officiële producten ten behoeve van de Olympische Spelen van 2008 in Peking produceert, gebruik heeft gemaakt van deze poel van arbeidskrachten.
In juni kwam in China een slavernijschandaal aan het licht waarin arbeiders, onder wie kinderen, gedwongen te werk waren gesteld in steenfabrieken. Chinese media besteedden destijds veel aandacht aan de bevrijdingsacties door de politie, maar sindsdien is het weer grotendeels stil geworden rondom het thema kinderarbeid.
Volgens China Labor Bulletin is het hoge aantal schoolverlaters in China een gevolg van de tekortschietende investeringen in het onderwijssysteem, waardoor ouders voor de kosten opdraaien en hun kind thuishouden. Hoewel de Verenigde Naties minimaal het dubbele adviseren, stelt China slechts 2,7 procent van het bruto binnenlands product beschikbaar voor onderwijs. Mede daarom is het percentage schoolverlaters vele malen hoger dan de 2,5 procent die officieel wordt gerapporteerd, en bedraagt dat in sommige arme gebieden mogelijk zelfs 40 procent.
De kinderrechtenorganisatie is van mening dat naast een verandering van de wet alleen een gezamenlijke aanpak van Chinezen in alle lagen van de samenleving waarbij het probleem bij de wortel wordt aangepakt, een eind kan maken aan kinderarbeid in China.