Buitenland

Senator VS stapt op na seksschandaal

NEW YORK - De Republikeinse senator Larry Craig heeft zaterdag bekendgemaakt dat hij de Senaat aan het eind van de maand verlaat. Het was het slot van een dramatische week voor de 62-jarige senator uit Idaho, die begon met het nieuws dat hij begin juni was gearresteerd op het vliegveld van Minnesota.

Van onze correspondent
3 September 2007 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 05:04

In het herentoilet van het vliegveld zou Craig „homoseksuele avances” hebben gemaakt. Het object van die avances bleek een politieman te zijn die juist was ingezet om homoactiviteiten op het vliegveld tegen te gaan. Craig werd gearresteerd. Hij ontkende de beschuldiging, maar ging akkoord met de minder ernstige beschuldiging van „wanordelijk gedrag.”„Ik heb in die minder ernstige beschuldiging toegestemd om de zaak zo snel mogelijk af te ronden en achter mij te hebben”, aldus Craig. Die strategie leek succes te hebben, tot de affaire begin vorige week toch in de openbaarheid kwam. Craig hield vol dat hij niets verkeerds had gedaan, maar dat maakte weinig indruk op zijn Republikeinse partijgenoten. Die vreesden dat de Democraten de affaire volgend jaar electoraal zouden uitbuiten en drongen daarom vrijwel unaniem aan op Craigs vertrek.

Craig was in de Senaat een van de meest fervente verdedigers van het Republikeinse waardeprogramma. Het huwelijk als hoeksteen van de maatschappij en beslist geen rechten voor homo’s of lesbiennes, laat staan huwelijksrechten voor personen van gelijke sekse. De affaire-Craig was binnen het jaar de tweede homogerelateerde affaire binnen de Republikeinse Partij.

Vorig jaar kwam aan het licht dat de Republikeinse afgevaardigde Mark Foley homoseksueel getinte e-mails had verstuurd aan minderjarigen die in het parlement stage lopen. Foley werd aanvankelijk verdedigd door de Republikeinse partijleiding en het duurde geruime tijd voordat hij opstapte. Deze affaire was volgens veel Republikeinen de belangrijkste reden dat zij in november hun meerderheid in het parlement aan de Democraten verloren.

„De electorale perspectieven voor de verkiezingen van volgend jaar zien er voor de Republikeinen toch al niet gunstig uit. Daarom wilde men beslist geen herhaling van de Foley-affaire. Craig moest weg en de partij liet de senator dat in niet mis te verstane bewoordingen weten”, aldus politiek analist Thomas Mann van het Brookings Research Instituut in Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer