Buitenland

Steun voor opdeling België groeit

BRUSSEL - Steeds meer Vlamingen willen een onafhankelijk Vlaanderen en steeds minder zien Yves Leterme zitten als premier. Dat bleek zaterdag uit een enquête in opdracht van de kranten Het Nieuwsblad en Vers L’Avenir onder ruim 900 Belgen.

Buitenlandredactie
27 August 2007 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:03

Bij de Vlamingen is bijna 39 procent voor Vlaamse onafhankelijkheid en daarmee voor een splitsing van België. Ook bij de Franstalige Walen groeit de aanhang voor zo’n toekomst voor België, nu de politieke partijen al 75 dagen vruchteloos proberen een nieuwe regering te vormen. Bij de Franstaligen is inmiddels een op de tien voor het opheffen van België.Over heel het land bekeken, wil nog maar 66 procent België als staat behouden. Een maand geleden was dat nog 70 procent.

De grote winnaar van de verkiezingen op 10 juni, de leider van de Vlaamse christendemocraten Yves Leterme, heeft inmiddels veel krediet verspeeld. Bijna 57 procent van de Belgen wil hem niet als premier. Zelfs in Vlaanderen wil 43 procent hem niet. Leterme is desondanks nog al- tijd de belangrijkste kandidaat om premier te worden, ook al gaf hij donderdag zijn formatieopdracht terug aan koning Albert.

Als de Franstalige Walen in België niet inbinden, moet Vlaanderen eenzijdig stappen nemen naar meer onafhankelijkheid. „Laat België dan maar meteen verdampen”, zei voorzitter Walter Baeten van het IJzerbedevaartcomité zondag bij de tachtigste IJzerbedevaart.

De IJzerbedevaart in het West-Vlaamse Diksmuide is de jaarlijks officiële herdenking van de Vlaamse slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zondag waren veel Vlaamse kopstukken, onder wie de minister-president van Vlaanderen, bij de bedevaart aanwezig. De belangrijkste politicus van Vlaanderen, ex-formateur Yves Leterme, was er niet om de Walen niet tegen de schenen te schoppen.

„Vrees toch niet, stap bij een eeuwig ”non” uit de huidige Belgische structuur met een eenvoudige meerderheid van de Nederlandstaligen in Kamer en Senaat”, zei Baeten tegen de Vlaamse politici.

De formatie van een nieuwe federale Belgische regering zit in een diepe impasse nu de beoogde regeringspartijen het niet eens kunnen worden over een staatshervorming van België. Vlaanderen wil meer autonomie en meer financiële vrijheid, Wallonië wil dat niet. Vooral de Waalse christendemocraten blokkeren alle voorstellen.

Volgens Baeten willen de Waalse leiders „gewoon blijven profiteren van Vlaanderen. Vlaams geld moeten ze krijgen, dat ze zo graag over de balk gooien”, zei Baeten.

Bij de IJzerbedevaart waren volgens de organisatoren ruim 4500 mensen aanwezig. Onder hen veel Vlaamse politici onder wie de Vlaamse minister-president Peeters en twee ministers uit zijn regering. Bij de IJzerwake, de extreem nationalistische afsplitsing van de IJzerbedevaart, kwamen vorige week ongeveer 5000 mensen.

Koning Albert II van België denkt inmiddels al sinds donderdagavond na over hoe de formatie uit het slop kan worden gehaald. Belgische media verwachten dat de koning eerst twee bemiddelaars gaat aanstellen. Het zou dan gaan om twee vroegere parlementsvoorzitters, de Waalse christendemocraat Raymond Langendries en de Vlaamse liberaal Herman de Croo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer