Binnenland

Wethouder gemeente Sluis stapt op

OOSTBURG - PvdA-wethouder Wille van de gemeente Sluis is donderdag opgestapt. Hij deed dat enkele uren voordat er een motie van wantrouwen tegen hem zou worden ingediend wegens het achterhouden van informatie over zijn pensioenvoorziening.

Regioredactie
24 August 2007 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:02

Wille zou informatie over de opbouw van zijn pensioen niet openbaar hebben gemaakt. Daardoor staat de gemeente plotseling voor een veel hoger uit te keren pensioenregeling dan waarop was gerekend. Een vraag die nog onbeantwoord is, is of de wethouder wel of niet moedwillig informatie heeft achtergehouden.Alle fracties, behalve Dorpsbelangen & Toerisme en PvdA-raadslid Kruidenier, ondertekenden de motie van wantrouwen. Wille wachtte dit niet af en hield donderdag de eer aan zichzelf.

Volgens alle fracties zijn er geen wettelijke regels overtreden, maar wel morele. „Wille spiegelde de zaken anders voor dan ze in werkelijkheid waren”, zegt PvdA-fractievoorzitter Evers. „Hij wist hoe zijn pensioenregeling eruit zag.” Volgens de sociaaldemocraat heeft Wille gehandeld in strijd met de gedragscode van de PvdA in Sluis. „Een wethouder hoort integer te zijn.” Volgens Evers kost het achterhouden van de informatie de gemeente Sluis „een paar honderdduizend euro. Hij jaagt de gemeente willens en wetens op kosten.”

Ook fractievoorzitter Flikweert van het CDA hekelt de oud-bestuurder. Volgens haar was Wille op de hoogte van de pensioenregelingen. Ze betreurt het vertrek wel. „Hij was een goed bestuurder. Maar iemand met zijn kwaliteiten had moeten weten van de regelingen.”

Dorpsbelangen & Toerisme was tegen het vertrek van Wille. „Hij heeft wettelijk niets fout gedaan”, aldus raadslid Scheppers. „Maar hij had beter moeten weten.” De reden dat de fractie tegen het vertrek was, is volgens hem de continuïteit van de gemeentelijke organisatie. „De coalitie zit er sinds de verkiezingen van vorig jaar. Na negen maanden moest er al een wethouder aftreden. Nu moet er weer iemand worden ingewerkt en dat terwijl er grote projecten op stapel staan.”

Wille zelf zegt dat hij achteraf gezien had kunnen weten dat hij de informatie had moeten geven. „Eerder dit jaar heb ik in het college voorgesteld alle informatie openbaar te maken. Het college adviseerde mij dat niet te doen. Dat had ik toen achteraf gezien beter wel kunnen doen.” Ook bekritiseert hij de ambtelijke organisatie. „Alle stukken over mijn pensioenregeling zijn door ambtenaren gezien. Niemand heeft daar iets van gezegd.” Hij geeft aan dat hij op basis van de wet geen actieve meldingsplicht had. „Maar ik had wel een morele plicht.”

De taken van Wille worden waargenomen door burgemeester Sala totdat er een opvolger voor Wille is benoemd. Wethouder Luijendijk krijgt in de plaats van Wille de functie van eerste locoburgemeester.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer