Drankexamen verplicht voor Staphorster keeteigenaar
STAPHORST - Staphorster jongeren die een bierkeet exploiteren, moeten binnenkort samen met hun ouders een zogenaamd drankexamen afleggen. Keten die hun medewerking weigeren, worden voortaan verboden. Dat meldde wethouder Hutten van Staphorst woensdag op een persbijeenkomst.
De jongeren en hun ouders kunnen een certificaat behalen nadat zij een cursus over alcoholgebruik hebben gevolgd. Aan de hand van opdrachten moeten ze laten zien dat ze de gevaren van alcoholgebruik kennen. De uitkomsten moeten, in het bijzijn van een gemeenteambtenaar, gepresenteerd worden aan bezoekers van de keet.De gemeente Staphorst werkt samen met de gemeente Zwartewaterland aan een notitie over het ketenbeleid. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt het drankexamen eerst in Staphorst ingevoerd. Daarna volgen mogelijk meer gemeenten uit de regio.
De cursus wordt op kosten van de gemeente Staphorst gegeven door een landelijke instelling voor alcoholpreventie. Met het plan is zo’n 100.000 euro gemoeid, schat Hutten. Dit bedrag is meegenomen in de begroting van 2008.
Wanneer de cursus met goed gevolg is afgelegd, mag de keet blijven bestaan. Wel zijn aan deze toestemming nadrukkelijke eisen verbonden. Zo dient de brandveiligheid door de brandweer in orde bevonden te zijn. Ook mag de keet geen overlast veroorzaken in de buurt. „Zodra er klachten van omwonenden komen, moet er ingegrepen worden”, vindt Hutten.
Het certificaat wordt overigens alleen verstrekt aan keten waar maximaal vijftien bezoekers komen. Grotere keten, die vaak commercieel zijn, moeten in elk geval sluiten, tenzij ze een vergunning krijgen. „De kans op een vergunning acht ik zeer gering”, zegt Hutten. „Daar komt nog bij dat er sprake is van oneerlijke concurrentie ten opzichte van de horeca.”
Ook de keeteigenaren die weigeren de cursus te volgen, moeten hun keet ontruimen. Wat Hutten betreft wordt het plan, wanneer het in september door de gemeenteraad wordt goedgekeurd, meteen in oktober uitgevoerd. Hij vermoedt dat circa 10 procent van de vijftig tot zestig keten in de gemeente zal moeten sluiten. De gemeente zal ook na uitgifte van de certificaten blijven controleren.
„De keten hebben in deze tijd wel een belangrijke sociale functie”, vindt de wethouder. Daarom zoekt de gemeente naar mogelijkheden om de keten onder strikte voorwaarden te gedogen. Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) reageerde woensdag verontwaardigd op deze uitlatingen. „De enige binding is bier. Haal het bier weg en binnen een halfjaar is de keet ook weg”, zegt projectleider Hogervorst van het BEM. „Die keten zijn volstrekt illegaal. Het is ontoelaatbaar dat jongeren daar voor een habbekrats bier kunnen drinken. Dat wakkert het drankmisbruik alleen maar aan.” De gemeente Staphorst krijgt een zogeheten handhavingsverzoek, waarin het BEM de gemeente vraagt handhavend op te treden tegen de oneerlijke concurrentie ten opzichte van de horeca.
Wethouder Hutten noemt de reactie van het BEM „voorbarig. Het bureau heeft nog geen contact met mij opgenomen. Wij willen oneerlijke concurrentie juist tegengaan.” Volgens Hutten voldoen veel keten aan het criterium van maximaal vijftien bezoekers. „Maar ook als het een keer twintig mensen zijn, doen we niet moeilijk. Het gaat erom dat vriendengroepjes bij elkaar moeten kunnen komen.”