Buitenland

Iraakse premier bijt van zich af na kritiek VS

BAGDAD/WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – De verwijdering tussen de Verenigde Staten en de Iraakse regering tekent zich steeds duidelijker af. Premier Nuri–al Maliki reageerde woensdag scherp op aanzwellende Amerikaanse kritiek dat zijn regering te weinig vooruitgang boekt.

22 August 2007 19:03Gewijzigd op 14 November 2020 05:02

Volgens de Iraakse premier heeft niemand buiten Irak het recht zijn regering een tijdschema op te leggen. Maliki, woensdag op bezoek bij Amerika’s vijand Syrië, sprak van „een gebrek aan beleefdheid" van Amerikaanse zijde. Hij zei verder geen aandacht te besteden aan de opmerkingen en „elders vrienden te zoeken.“De Amerikaanse president Bush leek dinsdag voor het eerst afstand te nemen van de regering van Maliki. Hij zei dat „er een zekere mate van frustratie was met het leiderschap in het algemeen” in Irak.

Een dag later leek de president de schade in de onderlinge relaties te willen beperken door Maliki als „een goede man met een zware baan" te omschrijven. „Ik blijf hem steunen", zei Bush in een toespraak voor oorlogsveteranen, waarin hij voor de zoveelste keer benadrukte dat een snelle Amerikaanse terugtrekking uit Irak het terrorisme zal versterken.

Bush staat onder toenemende druk. De oorlog in Irak, die in ruim vier jaar aan 3700 Amerikaanse militairen het leven heeft gekost, is zeer onpopulair in eigen land.

De frustratie over de beroerde situatie richt zich steeds meer op de Iraakse regering. Maandag uitte onder meer de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Ryan Crocker, ongezouten kritiek door te stellen dat de regering–Maliki „bijzonder teleurstellende vooruitgang" heeft geboekt bij het verzoenen van de verschillende religieuze groepen.

De Iraakse regering verkeert al maanden in een impasse. In de afgelopen maanden hebben zeventien Iraakse ministers het door sjiieten gedomineerde kabinet verlaten, waaronder de grootste fractie van de soennieten.

Een Frans aanbod om tussen de Iraakse groepen te bemiddelen, is woensdag afgewezen door de Iraakse president Jalal Talabani. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner had tijdens een bezoek aan Bagdad voorgesteld een conferentie voor de diverse Iraakse leiders te organiseren. Maar volgens Talabani is dat niet nodig omdat de leiders elkaar al vaak genoeg spreken.

Ondertussen duurt het geweld voort in Irak. Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau kwamen woensdag zeker 25 mensen om. 73 Mensen raakten gewond. Volgens de politie ramde de dader met een brandstoftankwagen de toegangspoort tot het bureau in Baiji, dat 180 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad ligt.

Een crash van een Amerikaanse legerhelikopter in het noorden van Irak kostte veertien militairen het leven. Het toestel kwam woensdag vermoedelijk neer door een technisch mankement. Er zijn volgens het leger geen aanwijzingen dat opstandelingen de UH–60 Black Hawk–transporthelikopter hebben neergehaald.

Iraakse veiligheidstroepen hebben dinsdag bij een operatie in de hoofdstad Bagdad 56 leden van terreurnetwerk al–Qaeda gedood. Dat is woensdag vernomen van een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De doden vielen in de wijk al–Fadl, een van de bolwerken van het verzet in Bagdad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer