Buitenland

Polen botst met EU over werf in Gdansk

BRUSSEL - Polen wil maar gedeeltelijk voldoen aan de eis van de Europese Commissie om de productiecapaciteit van de scheepswerf in Gdansk drastisch in te krimpen.

Redactie economie
22 August 2007 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:02

De regering in Warschau heeft dat dinsdag in een omvangrijk document laten weten. Een woordvoerster van de Commissie gaf geen reactie op de inhoud. Zij zei alleen dat de toegezonden plannen zullen worden bestudeerd.Genoemde EU-instelling ruziet al ruim twee jaar met Polen over het beleid ten aanzien van de scheepsbouwindustrie in dat land. De overheid heeft aan drie werven, in Szczecin, Gdynia en Gdansk, in totaal 1,3 miljard euro aan staatssteun verstrekt. Volgens de regels van de Unie voor een eerlijke concurrentie, die bewaakt worden door Eurocommissaris Kroes, mag dit alleen als dat geld bestemd is voor een herstructurering om de betrokken ondernemingen op lange termijn levensvatbaar te laten zijn.

Kroes kan bij overtreding van de bepalingen via de rechter terugbetaling van de financiële middelen afdwingen. Dat zal mogelijk uitlopen op een faillissement.

Brussel acht sluiting van twee van de drie dokken in Gdansk nodig. Polen stuurt aan op het afstoten van slechts een ervan. „Als we zouden ingaan op het verzoek van de EU, is er in 2010 maar een piepklein bedrijf over”, benadrukte onderminister van Economische Zaken Poncyliusz dinsdag. De activiteiten in Szczecin en Gdynia zijn eerder naar tevredenheid van de Europese autoriteiten gesaneerd.

De kwestie rond de fabriek in Gdansk ligt vanuit historisch oogpunt gevoelig. Op deze locatie gingen in 1980 arbeiders massaal in staking uit protest tegen het communistisch regime. Ook ontstond er de vakbond Solidariteit, onder aanvoering van Lech Walesa, die in 1990 president werd. Walesa riep Kroes onlangs op de werf met rust te laten. Er werken momenteel nog zo’n 3000 mensen. Begin jaren tachtig waren dat er 17.000.

In de verhoudingen tussen de EU en de in 2004 toegetreden lidstaat is voortdurend sprake van spanningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer