Buitenland

Proces-Vlok beroert Zuid-Afrikanen

KAAPSTAD (AP) - Is verzoening mogelijk zonder rechtvaardigheid? Dat is een van de vragen die het vrijdag begonnen proces tegen de Zuid-Afrikaanse oud-minister Adriaan Vlok oproept.

17 August 2007 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 05:01

Vlok was minister van Wet en Orde van 1986 tot 1989. In die periode werden 30.000 mensen vastgezet, van wie een aantal werd gemarteld. Voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie bekende Vlok een aantal misdaden, maar hij vroeg nooit amnestie aan voor de poging tot moord op dominee Frank Chikane.Vlok (79) waste vorig jaar de voeten van Chikane en vroeg op die wijze om vergiffenis. Chikane, nu een adviseur van president Thabo Mbeki, zegt Vlok inderdaad te hebben vergeven, maar zegt ook hem niet te kunnen beschermen tegen gerechtelijke vervolging voor de moordpoging. Vlok en vier politiefunctionarissen staan terecht voor het insmeren van de kleren van Chikane met gif.

Veel slachtoffers van Vlok peinzen er niet over de andere wang toe te keren. Zweli Mkhize bijvoorbeeld was een jonge ANC- activist toen hij in 1986 werd opgepakt door de geheime politie en naar het beruchte hoofdkwartier Vlakplaas werd overgebracht. De volgende 128 dagen waren een nachtmerrie. Mkhize werd op allerlei wijzen gemarteld. Hij kreeg een zak over zijn hoofd zodat hij bijna stikte, hij werd samen met een kat in een zak in de rivier gegooid en met stroomstoten bewerkt.

Pas twee weken geleden sprak hij voor het eerst over zijn ervaringen. Mkhize wil dat Vlok zijn verdiende straf krijgt. Volgens hem is het berouw van Vlok niet oprecht.

Het proces tegen Vlok biedt veel Zuid-Afrikanen weer hoop dat de verantwoordelijken van het wrede apartheidsregime gestraft worden. Tegelijkertijd herleeft het debat over de vraag of voorbij moet worden gegaan aan de misdaden van zwarte vrijheidsstrijders.

De laatste apartheidspresident, F. W. de Klerk, trad in 1989 aan. Hij houdt vol niets te hebben geweten van martelingen en vindt dat als kopstukken van het voormalige regime worden vervolgd, ook de ANC-strijders hun straf niet mogen ontlopen. Bij bomaanslagen door het ANC kwamen onschuldige burgers om.

Dirk van Eck eist vergelding voor de landmijn die het ANC plaatste en die in 1985 zijn vrouw en twee jonge kinderen doodde. ANC-leiders anders behandelen dan apartheidsleiders komt neer op selectieve moraliteit, zegt ook Kallie Kriel van de door blanken gedomineerde organisatie AfriForum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer